Tips

Naar welke tentoonstellingen moet je de komende tijd? Welke documentaireserie mag je niet missen? En welke websites zijn de moeite waard om te bezoeken? 

Studio Energie: boeiende podcast

Iedere week ontvangt de communicatieve duizendpoot Remco de Boer voor zijn BNR-podcast ‘Studio Energie’ een nieuwe gast uit de energiewereld voor een half uur van kritische vragen. De Boer, een Delfts ingenieur die na jaren als communicatieadviseur voor grote bedrijven sinds enkele jaren als journalist werkt, is goed ingevoerd en heeft een heldere, soms jennerige mening. Zijn vragen zijn soms tendentieus, maar altijd doortimmerd. Aan zijn tafel schuiven politici, wetenschappers, en bestuurders van energiebedrijven aan.

De grootste ‘batterij’ van de wereld

© Dominion energy

Californië staat voor de uitdaging om een efficiënte manier te vinden om zijn immense potentieel aan zonne-energie op te slaan om de nachten te overbruggen. De uiterst gevarieerde podcast Planet Money van de Amerikaanse publieke radio NPR loopt met een topman van het energiebedrijf PG&E verschillende opties langs. Lithium-batterijen kunnen straks hooguit 10 % van de opslagbehoefte dekken. Over ‘vehicle to grid’ concludeert de podcast: ‘Misschien is het niet zo’n goed idee om je hele elektrische systeem te laten afhangen van de vraag of mensen op tijd thuis komen van hun werk.’

Tesla: genie van het elektromagnetisme

Nikola Tesla was zijn tijd zo ver vooruit dat veel van zijn patenten al verstreken waren voor zijn ontdekkingen tot commerciële wasdom kwamen. De Amerikaanse milieuactivist Richard Munson schreef een vlot lezende biografie over 'de 19e eeuwse Leonardo Da Vinci'.

Veiliger vliegen door vliegtuigcrashes

Vliegtuigcrashes, ze zijn de doodsangst van menig vliegtuigpassagier. In het meest recente nummer van het Australische populairwetenschappelijk tijdschrift Science Illustrated staat echter een artikel over de veiligheid van het vliegen en hoe vliegtuigongelukken in het verleden deze hebben vergroot.

De Deltawerken in alle facetten

Wie in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek het trefwoord ‘Deltawerken’ intoetst, krijgt binnen enkele seconden ruim 350 boektitels te zien. Zou het deze maand verschenen boek Modern Wereldwonder, met als ondertitel Geschiedenis van de Deltawerken aan deze reeks nog wat toe te voegen hebben?

‘Let the wars begin’

In de tv-competitie Robot Wars waarin robots het gevecht met elkaar aangingen, vonden veel vechtmachines hun einde. Maar uit hun as is een nieuwe kampioen herrezen: de Super Anthony. Deze robot van 2 kg en 40 cm hoog kan dreunen uitdelen van 45 N en is, wellicht niet geheel verantwoord, commercieel beschikbaar.

Hoe weet je of een land kernwapens maakt?

Om verspreiding te voorkomen is het cruciaal in een vroeg stadium te weten of landen stiekem aan kernwapens. Maar hoe onderzoek je dat, vraagt Karel Knip in NRC. Tot nu toe kunnen we alleen kernproeven waarnemen, maar dan is het in feite al te laat

Naar boven