Arbeidsmarkt & Onderwijs | Technisch Weekblad
Arbeidsmarkt & Onderwijs

VACATURE: TW is op zoek naar een Redacteur Techniek

donderdag 19 november 2020

De technologiewereld gaat hard, maar jij gaat mee. Zit je altijd op de eerste rij bij de lancering van digitale nieuwigheden? En heb je affiniteit met de belangrijke rol die wetenschap en techniek spelen bij maatschappelijke en economische ontwikkelingen? En heb je bovendien een vlotte pen? Dan is de redactie van TW (Technisch Weekblad) op zoek naar jou.

Bèta in de politiek als roepende in de woestijn

dinsdag 10 november 2020

‘Het probleem van dit land is dat we geregeerd worden door alfa’s. Die begrijpen het gewoon niet.’ Ruim twintig jaar, nadat ik aan de WUR bij hem in de collegebanken zat, is de hartenkreet van hoogleraar en ex-senator Rudy Rabbinge me bijgebleven. Er zitten nog steeds maar weinig bèta’s in de politiek. Wat is dat ‘het’, dat zij wél begrijpen? Wanneer voelen ze zich anders? En mist ‘de bèta’ eigenlijk ook vaardigheden?

“MOOCs maken kost kruim, maar je hebt wat”

dinsdag 10 november 2020

Decaan Bart Smolders van Electrical Engineering aan de TU/e werkte anderhalf jaar met een klein team aan een micromaster, die werd verpakt in drie MOOCs, Massive Open Online Courses. Het eerste deel werd maandag gelanceerd op Coursera en zo’n tweehonderd cursisten hebben zich al aangemeld. Goed voor onze naamsbekendheid en voor het aantrekken van talent, zegt Smolders. Het kostte hem “wel wat kruim”, maar hij hoopt andere wetenschappers binnen zijn faculteit en de TU/e ermee te inspireren.

Massaal aan de mooc in coronatijd

dinsdag 27 oktober 2020

In de coronacrisis zitten mensen veel thuis. Waarom niet van de nood een deugd maken en gratis online colleges volgen? Sinds de eerste lockdown in maart is het aantal mooc-cursisten fors gestegen.

Nullen en enen als juffen en meesters

donderdag 22 oktober 2020

De afgelopen zeven maanden hokt mijn dochter, tweedejaars Pedagogische Wetenschappen, op in haar kamer, die nu collegezaal, vergaderruimte en studieplek ineen is. Een nieuwe laptop is aangeschaft voor een haperloos onlinebestaan. Ik benijd haar niet. Waar ik geschapen ben voor zelfisolatie en quarantaine, is mijn dochter nog jong, levenshongerig en zeer sociaal. De maatregelen tegen de pandemie  beroven haar van veel.

Dat meen je niet... Hoe een sekte een populair online leerplatform maakte

donderdag 22 oktober 2020

Maar liefst zesduizend scholen wereldwijd gebruiken het online leerplatform Acellus Learning Accelerator, dat in tijden van corona een grote vlucht heeft genomen. Er komen steeds meer klachten binnen over racistisch en seksistisch onderwijsmateriaal, meldt de Wall Street Journal. In een lang verhaal vertelt tech-site OneZero hoe een religieuze sekte ongemerkt deze populaire online cursussen kon ontwikkelen. Acellus biedt meer dan 300 cursussen van materiaal voor kleuterscholen tot statistiek.