vrijdag 8 januari 2021
Het kabinet wil wereldwijd studenten werven voor de tekortsectoren techniek en ict. Dat schrijft minister Van Engelshoven in een brief over internationale samenwerking in het hoger onderwijs en onderzoek.
woensdag 16 december 2020
woensdag 9 december 2020
Met sneltests en crowd control is er in coronatijd misschien meer onderwijs op de campus mogelijk, denken universiteiten en hogescholen. Ze willen graag experimenten opstarten; de TU/e is een van de instellingen die zich aanbieden als proeftuin.
woensdag 2 december 2020
Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en de TU/e steken de komende acht jaar honderd miljoen euro in hun samenwerkingsverband. De helft van het bedrag komt van de instellingen zelf, de rest denken ze te vinden bij externe partners in het bedrijfsleven en de maatschappij en bij externe fondsen. Voor hun studenten moet het vanaf mei 2021 een stuk gemakkelijker worden om bij een partnerinstelling vakken te volgen. Hiervoor wordt een speciaal inschrijfplatform ontwikkeld.
dinsdag 1 december 2020
Werken aan infrastructuur betekent dat je meebouwt aan grote technologische veranderingen. Smart mobility, elektrisch transport en vaak is veiligheid voor de eindgebruiker van groot belang. ‘Ik hou van het opsnuiven van techniek en leren van de teams waarin ik werk.’
dinsdag 10 november 2020
‘Het probleem van dit land is dat we geregeerd worden door alfa’s. Die begrijpen het gewoon niet.’ Ruim twintig jaar, nadat ik aan de WUR bij hem in de collegebanken zat, is de hartenkreet van hoogleraar en ex-senator Rudy Rabbinge me bijgebleven. Er zitten nog steeds maar weinig bèta’s in de politiek. Wat is dat ‘het’, dat zij wél begrijpen? Wanneer voelen ze zich anders? En mist ‘de bèta’ eigenlijk ook vaardigheden?
dinsdag 10 november 2020
Decaan Bart Smolders van Electrical Engineering aan de TU/e werkte anderhalf jaar met een klein team aan een micromaster, die werd verpakt in drie MOOCs, Massive Open Online Courses. Het eerste deel werd maandag gelanceerd op Coursera en zo’n tweehonderd cursisten hebben zich al aangemeld. Goed voor onze naamsbekendheid en voor het aantrekken van talent, zegt Smolders. Het kostte hem “wel wat kruim”, maar hij hoopt andere wetenschappers binnen zijn faculteit en de TU/e ermee te inspireren.
donderdag 5 november 2020
Kersverse cijfers op de site van het Rathenau Insitituut liegen er niet om: Nederland leidt veel minder bèta’s op dan andere Europese landen. Hier hebben per duizend werkende twintigers er slechts 16 een ho-diploma ‘bèta en techniek’. In Ierland zijn het er 35, in Frankrijk 27. Het EU-gemiddelde is 20,4; Nederland is een-na-laatste. Waar komt dat grote verschil vandaan?