Arbeidsmarkt & Onderwijs | Technisch Weekblad
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Hoger onderwijs wil proeftuin zijn voor sneltests

woensdag 9 december 2020

Met sneltests en crowd control is er in coronatijd misschien meer onderwijs op de campus mogelijk, denken universiteiten en hogescholen. Ze willen graag experimenten opstarten; de TU/e is een van de instellingen die zich aanbieden als proeftuin.

TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht trappen nu echt af

woensdag 2 december 2020

Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en de TU/e steken de komende acht jaar honderd miljoen euro in hun samenwerkingsverband. De helft van het bedrag komt van de instellingen zelf, de rest denken ze te vinden bij externe partners in het bedrijfsleven en de maatschappij en bij externe fondsen. Voor hun studenten moet het vanaf mei 2021 een stuk gemakkelijker worden om bij een partnerinstelling vakken te volgen. Hiervoor wordt een speciaal inschrijfplatform ontwikkeld.

Bèta in de politiek als roepende in de woestijn

dinsdag 10 november 2020

‘Het probleem van dit land is dat we geregeerd worden door alfa’s. Die begrijpen het gewoon niet.’ Ruim twintig jaar, nadat ik aan de WUR bij hem in de collegebanken zat, is de hartenkreet van hoogleraar en ex-senator Rudy Rabbinge me bijgebleven. Er zitten nog steeds maar weinig bèta’s in de politiek. Wat is dat ‘het’, dat zij wél begrijpen? Wanneer voelen ze zich anders? En mist ‘de bèta’ eigenlijk ook vaardigheden?

“MOOCs maken kost kruim, maar je hebt wat”

dinsdag 10 november 2020

Decaan Bart Smolders van Electrical Engineering aan de TU/e werkte anderhalf jaar met een klein team aan een micromaster, die werd verpakt in drie MOOCs, Massive Open Online Courses. Het eerste deel werd maandag gelanceerd op Coursera en zo’n tweehonderd cursisten hebben zich al aangemeld. Goed voor onze naamsbekendheid en voor het aantrekken van talent, zegt Smolders. Het kostte hem “wel wat kruim”, maar hij hoopt andere wetenschappers binnen zijn faculteit en de TU/e ermee te inspireren.