Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik

woensdag 23 december 2020

Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.

De methaanspeurders: TROPOMI, CLAIRE, IRIS EN HUGO

woensdag 16 december 2020

Het Nederlandse meetinstrument TROPOMI registreert sinds 2017 aan boord van de Europese Sentinel-5P satelliet concentraties van methaan en andere gassen in de atmosfeer. Met data van TROPOMI konden Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in april 2020 na veel rekenwerk onthullen dat het Permian Basin, een gebied in Texas en New Mexico met veel olie- en gaswinning, jaarlijks 2.700 kiloton methaan uitstoot. Dat was een factor twee groter dan de opgaven van de olie- en gassector, die voornamelijk gebaseerd zijn op grondmetingen en schattingen.

Eerste foto zonnevlek door Inouye telescoop

woensdag 16 december 2020

Deze maand presenteerde de Hawaïaanse Daniel K. Inouye Zonnetelescoop zijn eerste foto van een zonnevlek. De Inouye telescoop is ’s wereld grootste zonne-observatorium en zal gebruikt wordt voor uitgebreid onderzoek naar zonneactiviteit.

Tip: Ontroerende docu over ruimteprogramma India

dinsdag 1 december 2020

In 2001 begon India met de bouw van een satelliet voor astronomisch onderzoek met 10% van het budget dat NASA ervoor gehad zou hebben. De documentaire ‘Indian Space Dreams’, die nog gratis op 2 Doc online terug te kijken is, volgt de laatste jaren van de ontwikkeling die op 28 september 2015 culmineerde in de succesvolle eerste lancering van een Indiase raket met aan boord Astrosat: een mix van instrumenten die het volledige spectrum kan meten om zwarte gaten beter te begrijpen. Voor wie ooit in een ontwikkelingsland heeft gewoond is het voortdurende improviseren, omdat dingen niet gaan zoals ze bedoeld waren, erg herkenbaar.