Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Ruimtepuin loopt spuigaten uit

donderdag 22 oktober 2020

Ondanks steeds meer voorzorgsmaatregelen blijft de hoeveelheid ruimtepuin in een baan om de aarde toenemen, meldt ESA in het jaarlijkse Space Environment Report. Naar schatting 130 miljoen brokstukken en -stukjes van rakketen en satellieten zweven daar rond met snelheden die 8 km/s halen.

Ontwerp waarschuwingssysteem voor zonne-uitbarstingen voltooid

dinsdag 6 oktober 2020

Op 2 september 1859 ontstond er plots kortsluiting in de telegraafkabels in de VS en Europa. Dat zorgde voor grote branden. Ook de lucht leek in brand te staan. Een intens poollicht was tot in het Caribisch Gebied te zien. Dit alles werd veroorzaakt door een krachtige magnetische zonnestorm die door de atmosfeer heen brak. Het aardmagnetisch veld kon de geladen deeltje die vanaf de zon op onze planeet afgevuurd werden niet meer tegenhouden. 

Kosmische cartograaf Euclid nadert voltooiing

vrijdag 4 september 2020

In een buitenwijk van Toulouse wordt dit najaar de laatste hand gelegd aan de payloadmodule van Euclid, een nieuwe Europese ruimtetelescoop. Na de lancering, eind 2022, gaat Euclid in zes jaar tijd van ruim één miljard sterrenstelsels de vorm en de driedimensionale positie in het heelal vastleggen. De metingen moeten kosmologen een beter inzicht geven in de evolutie van het universum en in de ware aard van donkere materie en donkere energie. Omdat ook de grootschalige geometrie van de kosmos in kaart wordt gebracht, is de ruimtetelescoop naar de Griekse wiskundige Euclides genoemd.