Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Eerste Nederlandse militaire nanosatelliet

vrijdag 5 februari 2021

De eerste Nederlandse militaire nanosatelliet, BRIK-II, zal medio maart gelanceerd worden door het Amerikaanse bedrijf Virgin Orbit. BRIK-II is een experimentele satelliet, ontwikkeld in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht. Het doel is aantonen dat de satelliet geschikt is voor ‘relevante (militaire) communicatie en informatie toepassingen’.

Nederlandse technologie voor ’s werelds grootste telescoop

donderdag 4 februari 2021

Over een aantal jaar moet op bijna 3 km hoogte, op een bergtop in Chili, ’s werelds grootste telescoop verrijzen. Deze Extremely Large Telescope (ELT) wordt gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). De onderdelen worden momenteel op allerlei plekken ter wereld in elkaar gesleuteld, waaronder in Nederland. Zo zal TNO samen met het Nederlandse bedrijf Demcon Focal belangrijke ‘laser-guide-star’-technologie leveren die de telescoop in staat stelt scherpere beelden te maken van de nachtelijke hemel dan tot nu toe mogelijk was.

Tip: Stuur je kinderen de ruimte in

woensdag 27 januari 2021

Het steeds langer durende thuisonderwijs valt veel ouders zwaar. Docenten doen hun best, maar digitaal lesgeven is niet eenvoudig. Weet je zelf even niet meer hoe je je kinderen kunt vermaken en toch kan zorgen dat ze ook nog wat leren? Kijk dan eens op de Space for Kids website van de European Space Agency (ESA).

‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik

woensdag 23 december 2020

Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.