vrijdag 8 januari 2021
TNO en Hyperion Technologies hebben een lasersatellietterminal ontwikkeld waarmee satellieten met veel grote snelheden data kunnen down- en uploaden. Een eerste versie van de terminal, CubeCAT genaamd, zal in 2022 aan boord van de NorSat-TD-satelliet in de ruimte worden gelanceerd.
woensdag 23 december 2020
Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.
woensdag 16 december 2020
Het Nederlandse meetinstrument TROPOMI registreert sinds 2017 aan boord van de Europese Sentinel-5P satelliet concentraties van methaan en andere gassen in de atmosfeer. Met data van TROPOMI konden Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in april 2020 na veel rekenwerk onthullen dat het Permian Basin, een gebied in Texas en New Mexico met veel olie- en gaswinning, jaarlijks 2.700 kiloton methaan uitstoot. Dat was een factor twee groter dan de opgaven van de olie- en gassector, die voornamelijk gebaseerd zijn op grondmetingen en schattingen.
woensdag 16 december 2020
Deze maand presenteerde de Hawaïaanse Daniel K. Inouye Zonnetelescoop zijn eerste foto van een zonnevlek. De Inouye telescoop is ’s wereld grootste zonne-observatorium en zal gebruikt wordt voor uitgebreid onderzoek naar zonneactiviteit.
dinsdag 15 december 2020
Een mooi kinderboek over de geschiedenis van de ruimtevaart vormt deze kerstvakantie het enige legale vuurwerk voor het hele gezin.
zaterdag 12 december 2020
Vorige week overleed de Amerikaanse testpiloot Chuck Yeager op 97-jarige leeftijd. Hij was de man die op 14 oktober 1947 als eerste de geluidsbarrière doorbrak, met behulp van een stuk bezemsteel.
vrijdag 4 december 2020
R.I.P. Arecibo Observatory. Deze week is de iconische telescoop op Puerto Rico definitief ingestort nog voor met een officiële ontmanteling kon worden begonnen. Hieronder beelden van de dramatische deconfiture die door een drone geschoten zijn.
dinsdag 1 december 2020
In 2001 begon India met de bouw van een satelliet voor astronomisch onderzoek met 10% van het budget dat NASA ervoor gehad zou hebben. De documentaire ‘Indian Space Dreams’, die nog gratis op 2 Doc online terug te kijken is, volgt de laatste jaren van de ontwikkeling die op 28 september 2015 culmineerde in de succesvolle eerste lancering van een Indiase raket met aan boord Astrosat: een mix van instrumenten die het volledige spectrum kan meten om zwarte gaten beter te begrijpen. Voor wie ooit in een ontwikkelingsland heeft gewoond is het voortdurende improviseren, omdat dingen niet gaan zoals ze bedoeld waren, erg herkenbaar.