Astronomie & Ruimtevaart

Spieken naar de ruimte

dinsdag 12 mei 2015

Er is veel ruimte. Erg veel ruimte. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft rond dat thema een behoorlijke beelddatabase opgebouwd waar veel fraais tussenzit.

Pluto leek nog nooit zo dichtbij

donderdag 30 juli 2015

De afgelopen weken kwam Pluto prominent in het nieuws, omdat NASA-ruimtesonde New Horizons ‘rakelings’ langs de dwergplaneet trok en de tot nog toe scherpste foto’s van het oppervlak van Pluto wist te maken.

Spectaculaire beelden van het aardoppervlak

woensdag 12 augustus 2015

In juni werd de Sentinel-2a satelliet gelanceerd die binnen het Europese Copernicus-programma de gevolgen van klimaatverandering op aarde in de gaten moet houden. In oktober moet de satelliet volledig operationeel zijn, maar bij wijze van voorproefje heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al zijn eerste beelden vrijgegeven.

Interactieve tour door het ISS

woensdag 26 augustus 2015

Goed, het haalt het niet bij zelf in het ISS rondzweven, maar deze interactieve panoramische tour komt voor de geïnteresseerde leek toch het dichtste bij een bezoek aan het internationale ruimtestation.

LISA Pathfinder: picometerprecisie in de ruimte Premium

vrijdag 11 september 2015

Eind november staat de lancering gepland van LISA Pathfinder – een high-tech natuurkundelaboratorium in de ruimte. Vlak voordat de ruimtesonde op pad ging naar de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana nam Govert Schilling voor TW in het Duitse Ottobrunn een kijkje in de clean room.

Bruggenbouwer met robuuste eigen mening Premium

woensdag 30 september 2015

Afgelopen week benoemde de CERN Council de Nederlandse deeltjesfysicus prof.dr. Sijbrand de Jong als nieuwe voorzitter. ‘I will be handing it on to a sure pair of hands’, zei de huidige president, Agnieszka Zalewska, over De Jong in een persbericht.

Boren op Mars

donderdag 1 oktober 2015

Met een radar driedimensionale beelden maken van bosgebieden, microgravitatieraketten en een Marsmol: de laatste editie van DLR Magazine heeft het allemaal.