Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Tip: Stuur je kinderen de ruimte in

woensdag 27 januari 2021

Het steeds langer durende thuisonderwijs valt veel ouders zwaar. Docenten doen hun best, maar digitaal lesgeven is niet eenvoudig. Weet je zelf even niet meer hoe je je kinderen kunt vermaken en toch kan zorgen dat ze ook nog wat leren? Kijk dan eens op de Space for Kids website van de European Space Agency (ESA).

‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik

woensdag 23 december 2020

Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.

De methaanspeurders: TROPOMI, CLAIRE, IRIS EN HUGO

woensdag 16 december 2020

Het Nederlandse meetinstrument TROPOMI registreert sinds 2017 aan boord van de Europese Sentinel-5P satelliet concentraties van methaan en andere gassen in de atmosfeer. Met data van TROPOMI konden Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in april 2020 na veel rekenwerk onthullen dat het Permian Basin, een gebied in Texas en New Mexico met veel olie- en gaswinning, jaarlijks 2.700 kiloton methaan uitstoot. Dat was een factor twee groter dan de opgaven van de olie- en gassector, die voornamelijk gebaseerd zijn op grondmetingen en schattingen.

Eerste foto zonnevlek door Inouye telescoop

woensdag 16 december 2020

Deze maand presenteerde de Hawaïaanse Daniel K. Inouye Zonnetelescoop zijn eerste foto van een zonnevlek. De Inouye telescoop is ’s wereld grootste zonne-observatorium en zal gebruikt wordt voor uitgebreid onderzoek naar zonneactiviteit.