vrijdag 4 december 2020
R.I.P. Arecibo Observatory. Deze week is de iconische telescoop op Puerto Rico definitief ingestort nog voor met een officiële ontmanteling kon worden begonnen. Hieronder beelden van de dramatische deconfiture die door een drone geschoten zijn.
dinsdag 1 december 2020
In 2001 begon India met de bouw van een satelliet voor astronomisch onderzoek met 10% van het budget dat NASA ervoor gehad zou hebben. De documentaire ‘Indian Space Dreams’, die nog gratis op 2 Doc online terug te kijken is, volgt de laatste jaren van de ontwikkeling die op 28 september 2015 culmineerde in de succesvolle eerste lancering van een Indiase raket met aan boord Astrosat: een mix van instrumenten die het volledige spectrum kan meten om zwarte gaten beter te begrijpen. Voor wie ooit in een ontwikkelingsland heeft gewoond is het voortdurende improviseren, omdat dingen niet gaan zoals ze bedoeld waren, erg herkenbaar.
donderdag 22 oktober 2020
Ondanks steeds meer voorzorgsmaatregelen blijft de hoeveelheid ruimtepuin in een baan om de aarde toenemen, meldt ESA in het jaarlijkse Space Environment Report. Naar schatting 130 miljoen brokstukken en -stukjes van rakketen en satellieten zweven daar rond met snelheden die 8 km/s halen.
donderdag 15 oktober 2020
Drie bemanningsleden arriveerden op 14 oktober bij het Internationale Ruimtestation ISS na een vlucht van slechts 3 uur en 3 minuten. Meestal duurt dit ongeveer zes uur. De eerste vluchten naar het ISS namen zelfs circa twee dagen in beslag.
donderdag 8 oktober 2020
De gedrevenheid van de Cecilia Payne-Gaposchkin, de bijzondere tijd en de door mannen gedomineerde werkomgeving waarin ze zich ontwikkelde tot een toonaangevende astrofysicus worden levendig beschreven door Donovan Moore
dinsdag 6 oktober 2020
Op 2 september 1859 ontstond er plots kortsluiting in de telegraafkabels in de VS en Europa. Dat zorgde voor grote branden. Ook de lucht leek in brand te staan. Een intens poollicht was tot in het Caribisch Gebied te zien. Dit alles werd veroorzaakt door een krachtige magnetische zonnestorm die door de atmosfeer heen brak. Het aardmagnetisch veld kon de geladen deeltje die vanaf de zon op onze planeet afgevuurd werden niet meer tegenhouden.
dinsdag 29 september 2020
Het Nederlandse ruimte-instrument SPEXone is flink door elkaar geschud en gerammeld. Daarna onderging de apparatuur grote temperatuurveranderingen; het werd verhit tot 60°C en vervolgens wisselende de temperatuur tussen 50°C en -30°C. Het instrument slaagde met vlag en wimpel voor deze omgevingstesten.
zondag 27 september 2020
De European Space Agency (ESA) heeft een contract van €129,4 miljoen gesloten met een consortium onder leiding van het Duitse ruimtevaartbedrijf OHB om de aarde beter tegen botsingen met asteroïden te beschermen.