Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Europese robotarm na 16 jaar eindelijk de ruimte in

donderdag 15 juli 2021

In 2005 was hij al klaar, maar pas deze maand gaat de Europese robotarm ERA eindelijk op weg naar het International Space Station (ISS). Daar wordt hij op het Russische deel van het ISS gebruikt voor inspectie, manipulatie van grote objecten, en het verplaatsen van astronauten tijdens ruimtewandelingen. 

Nooddiensten Inmarsat hoeven niet te wijken voor 5G

woensdag 30 juni 2021

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft een wijziging van het Nationale Frequentieplan 2014 geschorst. Met die wijziging wil staatssecretaris Keijzer (EZK) de 3,5 GHz band per 1 september 2022 exclusief bestemmen voor 5G. Inmarsat dat vanaf een grondstation in Burum een groot deel van de internationale noodcommunicatie ter zee en in de lucht verzorgt, hoeft voorlopig niet te wijken voor 5G.

Commerciële ruimtevaart pionier Musk doet waar hij zin in heeft

dinsdag 1 juni 2021

Als latent ruimtevaartingenieur word ik altijd blij van een raket, en in Boca Chica helemaal. Als Thunderbirds-strapatsen stond een Starship van SpaceX tussen de duinen. Er hing een mannetje aan de neuskegel, bezig met een inspectie of een schroevendraaier. Hijskranen cirkelden rondom een lanceerinstallatie. Op de weg lag verwaaid zand. Alles was zo… onaf. Op lanceerbases als Cape Canaveral en Bajkonoer is de toekomst al gearriveerd – sterker nog, op die plekken, waar de geesten van Gagarin en spaceshuttle rondwaren, behoort de toekomst al deels tot het verleden. Hier, in het zuidelijkste puntje van Texas, werd nog gebouwd aan de toekomst.

Riskante ruimte-rommel

vrijdag 21 mei 2021

Als tweede land zette China in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 mei succesvol een robotwagentje op Mars. Een indrukwekkende prestatie waar tot nu enkel de VS in slaagde. De Sovjet-Unie, Europa en het VK deden eerder ook pogingen, maar faalden; er liggen heel wat wagentjes op het oppervlak van de rode planeet die bij aankomst of vlak daarna het leven lieten.

Russische filmploeg naar ISS

maandag 17 mei 2021

Rusland stuurt een actrice en regisseur naar het internationale ruimtestation ISS. Zij zullen daar werken aan de eerste film die in de ruimte wordt opgenomen: Challenge.