Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

TNO biedt Europa een spatscherpe blik op de zon

maandag 26 april 2021

TNO gaat de flexibele secundaire spiegel ontwerpen voor de toekomstige European Solar Telescope (EST). Met de opdracht is een bedrag van € 495.000 gemoeid. De telescoop moet in 2027 in gebruik genomen worden op Tenerife of La Palma. Het is dan de grootste en krachtigste zonnetelescoop ter wereld: de hoofdspiegel krijgt een diameter van 4,2 m.

Mars-helikopter maakt eerste vlucht

vrijdag 23 april 2021

Voor het eerst vond er een gemotoriseerde vlucht plaats op een andere planeet. Op maandag 19 april, rond lunchtijd, steeg NASA’s helikoptertje Ingenuity kort op van het oppervlak van Mars. De vlucht stond gepland voor 9 april, maar werd uitgesteld vanwege een softwareprobleem. Dankzij updates die vanaf de aarde aangestuurd werden, kon de boordsoftware gerepareerd worden.

Lasercommunicatie voor vliegtuigen

donderdag 15 april 2021

Om lasercommunicatie voor vliegtuigen mogelijk te maken zijn Airbus en TNO het programma UltraAir gestart. Hierbij gaan ze een demonstratiemodel ontwikkelen, bouwen en testen om laserverbindingen mogelijk te maken tussen vliegtuigen en satellieten in geostationaire banen op ongeveer 36.000 kilometer hoogte.

5G en Inmarsat: strijd om het spectrum rond Burum

maandag 12 april 2021

Over anderhalf jaar is het dan echt zover: de ruggengraat van 5G wordt geveild. In september 2022 wordt de 3,5 GHz band in drie blokken aangeboden aan mobiele operators, meldde staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vlak voor kerst aan de Tweede Kamer. Bestaande gebruikers moeten dan weg zijn. Het Britse bedrijf Inmarsat – dat onder meer voor maritieme non-profit-nooddiensten afhankelijk is van een deel van hetzelfde spectrum – weigert dat te accepteren en spande een rechtszaak aan. Wat staat er op het spel en wat zijn de oplossingen?

Rechter oordeelt over behoud maritieme noodknop

maandag 29 maart 2021

Satellietbedrijf Inmarsat, dat met schotels in het Friese Burum de noodsignalen van schepen registreert, spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Het bedrijf moet van het ministerie van Economische Zaken zijn schotels uit Burum weghalen omdat het nieuwe 5G-signaal voor storingen zorgt. "Het gaat om voor de scheepvaart essentiële communicatie", benadrukt de KVNR.

Kijktip: For All Mankind

zaterdag 13 maart 2021

Met de lancering van een sonde naar mars juli vorig jaar en de plannen voor een internationaal ruimtestation op de maan is het duidelijk: China blaast de ruimtewedloop die in '69 eindigde met Neil Armstrong als eerste mens op de maan weer nieuw leven in.