Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Tip: Ontroerende docu over ruimteprogramma India

dinsdag 1 december 2020

In 2001 begon India met de bouw van een satelliet voor astronomisch onderzoek met 10% van het budget dat NASA ervoor gehad zou hebben. De documentaire ‘Indian Space Dreams’, die nog gratis op 2 Doc online terug te kijken is, volgt de laatste jaren van de ontwikkeling die op 28 september 2015 culmineerde in de succesvolle eerste lancering van een Indiase raket met aan boord Astrosat: een mix van instrumenten die het volledige spectrum kan meten om zwarte gaten beter te begrijpen. Voor wie ooit in een ontwikkelingsland heeft gewoond is het voortdurende improviseren, omdat dingen niet gaan zoals ze bedoeld waren, erg herkenbaar.

Ruimtepuin loopt spuigaten uit

donderdag 22 oktober 2020

Ondanks steeds meer voorzorgsmaatregelen blijft de hoeveelheid ruimtepuin in een baan om de aarde toenemen, meldt ESA in het jaarlijkse Space Environment Report. Naar schatting 130 miljoen brokstukken en -stukjes van rakketen en satellieten zweven daar rond met snelheden die 8 km/s halen.

Ontwerp waarschuwingssysteem voor zonne-uitbarstingen voltooid

dinsdag 6 oktober 2020

Op 2 september 1859 ontstond er plots kortsluiting in de telegraafkabels in de VS en Europa. Dat zorgde voor grote branden. Ook de lucht leek in brand te staan. Een intens poollicht was tot in het Caribisch Gebied te zien. Dit alles werd veroorzaakt door een krachtige magnetische zonnestorm die door de atmosfeer heen brak. Het aardmagnetisch veld kon de geladen deeltje die vanaf de zon op onze planeet afgevuurd werden niet meer tegenhouden.