Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Interactieve tour door het ISS

woensdag 26 augustus 2015

Goed, het haalt het niet bij zelf in het ISS rondzweven, maar deze interactieve panoramische tour komt voor de geïnteresseerde leek toch het dichtste bij een bezoek aan het internationale ruimtestation.

MUOS-4 klaar voor lancering

donderdag 20 augustus 2015

Vrijwel alles rond ruimtevaart is fotogeniek, zelfs de meest obscure staellieten. Lockheed Martin bewijst dat maar weer eens met het gereedmaken van MUOS-4. 

ESTEC-cleanroom krijgt upgrades Premium

donderdag 13 augustus 2015

  • ISO-klasse 1
  • CO2-pellets

De ESTEC-cleanroom waarin gewerkt wordt aan de instrumenten voor de toekomstige ExoMarsmissie van de ESA, krijgt een upgrade, zodat de ruimte niet alleen aan de strengste eisen voldoet wat betreft het filteren van de allerkleinste stofdeeltjes, maar zodat deze ook chemische deeltjes buiten kan houden. Wie deze upgrade voor zijn rekening neemt, is nog niet bekend.

Spectaculaire beelden van het aardoppervlak

woensdag 12 augustus 2015

In juni werd de Sentinel-2a satelliet gelanceerd die binnen het Europese Copernicus-programma de gevolgen van klimaatverandering op aarde in de gaten moet houden. In oktober moet de satelliet volledig operationeel zijn, maar bij wijze van voorproefje heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al zijn eerste beelden vrijgegeven.

NOx-uitstoot scheepvaart lager

woensdag 12 augustus 2015

Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met collega’s van het KNMI, de TU/e en het Franse Laboratoire d’Océanographie Spatiale voor het eerst de stikstofoxide-uitstoot van de internationale scheepvaart gemeten met behulp van satellieten.