Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Nederlands instrument aan boord van NASA-satelliet

woensdag 23 oktober 2019

Een Nederlands ruimtevaartconsortium gaat het aerosol-instrument SPEXone voor NASA’s PACE-satelliet ontwikkelen. Tijdens het 70e International Astronautical Congress in Washington werd de samenwerking tussen het Nederlandse consortium, bestaande uit SRON en Airbus Defence and Space Netherlands,en NASA bekrachtigd door SRON-directeur Michael Wise en Sandra Cauffman, plaatsvervangen directeur van de Earth Sciences Division van NASA.

Waarom we nooit op de maan zullen leven

maandag 30 september 2019

Win Technology, onderdeel van Betway Group, onderzocht samen met wetenschappers de vraag naar leven op de maan. Het idee voor het onderzoek begon met het nieuws dat Elon Musk van SpaceX twee tickets verkoopt om naar de maan te vliegen.

CIMON keert naar huis Premium

maandag 9 september 2019

Na ruim een jaar op het ISS te zijn verbleven, is de Duitse mechanische astronaut CIMON (Crew Interactive Mobile CompaniON) teruggekeerd op aarde. Op 27 augustus kwam de kunstmatige intelligentie in een robotjasje terug van het ruimtestation in een SpaceX CRS-18 Dragon ruimtevaartuig. Naar verwachting keert CIMON eind oktober terug naar Duitsland.

Telerobot kan de vervelende klusjes opknappen

maandag 12 augustus 2019

Niet alle werkomgevingen zijn toegankelijk of veilig voor mensen. Zoals het ontmantelen van een kernreactor, het voeren van radioactief afval of diepzeemijnbouw. Hiervoor worden telerobots ontwikkeld, die op afstand door mensen bestuurd kunnen worden.