Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Zweefvliegtuig naar 30 km hoogte

donderdag 30 juli 2015

  • Op eigen kracht
  • Wetenschappelijk onderzoek

De Perlan 2 – een gezamenlijk Europees/Amerikaans initiatief – heeft als doel om in 2016 met een speciaal zweefvliegtuig naar een hoogte van 30 km te stijgen. Daarmee vliegt het toestel hoger dan de fameuze Lockheed SR-71 en U-2 uit de jaren zeventig; het doel van de Perlan 2 is echter niet spionage, maar meteorologisch en aerodynamisch onderzoek.

Pluto leek nog nooit zo dichtbij

donderdag 30 juli 2015

De afgelopen weken kwam Pluto prominent in het nieuws, omdat NASA-ruimtesonde New Horizons ‘rakelings’ langs de dwergplaneet trok en de tot nog toe scherpste foto’s van het oppervlak van Pluto wist te maken.

Laatste MSG-satelliet gelanceerd

dinsdag 21 juli 2015

  • Weersatelliet
  • Opvolger in de maak

Op 15 juli werd vanaf lanceerbasis Kourou op Frans Guyana met een Ariane-5-raket de MSG-4 satelliet gelanceerd. Deze satelliet is de laatste van het viertal Meteosat Second Generation satellieten, de welbekende Europese weersatellieten.

Herbruikbare raket vindt navolging Premium

vrijdag 19 juni 2015

De weg naar een goedkopere ruimtevaart en een groter aantal lanceringen per jaar gaat via herbruikbare raketten, daarvan zijn de grote commerciële ruimtevaart­organisaties inmiddels overtuigd.

Delftse ruimtevaartdeskundigen tonen nieuwe voortstuwing nanosatelliet Premium

vrijdag 12 juni 2015

  • DelFFi
  • Voorstuwing met ijs

Is het mogelijk ijs te gebruiken als aandrijving voor een ruimteschip? Jazeker, geloven ruimtevaartdeskundigen van de TU Delft. Zij willen een zogenoemde nanosatelliet in een baan om de aarde brengen met als voortstuwing watermoleculen die ontsnappen aan een blok ijs. Ze presenteerden hun ideeën vorige week tijdens een van de vele evenementen op het International Festival of Technology Delft.