Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Spieken naar de ruimte

dinsdag 12 mei 2015

Er is veel ruimte. Erg veel ruimte. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft rond dat thema een behoorlijke beelddatabase opgebouwd waar veel fraais tussenzit.

Toeristencapsule maakt ruimtesprong

dinsdag 12 mei 2015

  • Proef met toeristencapsule
  • Draagraket niet geborgen

Op 29 april is voor het eerst een verticaal opstijgend ruimteschip gelanceerd, bedoeld voor ruimtesprongen met toeristen. De 6-persoons capsule New Shepard (genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard die in 1961 ook zo'n korte ruimtesprong maakte) vertrok onbemand vanaf  een basis bij El Paso in West-Texas. De draagraket, werkend op vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof, had een stuwkracht van 55 ton. Bij een snelheid van Mach 3 kwam de capsule los om uiteindelijk een hoogte van 93,6 km te bereiken en daarna aan drie parachutes te landen.

Ook Vulcan raketmotor moet veilig terugkeren

woensdag 29 april 2015

  • Helikopter onderschept motor
  • Concurrent Falcon 9

United Launch Alliance (ULA), een joint venture van Boeing en Lockheed Martin, heeft plannen onthuld voor een draagraket die vanaf 2019 commerciële, wetenschappelijke en overheidssatellieten kan lanceren. De Vulcan vervangt de Atlas V die uitgerust is met een Russische RD-180 motor. Door sancties tegen Rusland kan ULA momenteel deze motoren niet importeren.