donderdag 2 april 2020
De maanbasissen die ruimtevaartorganisaties NASA, ESA en hun Chinese tegenhanger willen oprichten, kunnen gebouwd worden met een grondstof die mensen ter plaatse kunnen leveren: het ureum uit hun urine.
vrijdag 13 maart 2020
Het Europees-Russische ExoMars 2020-project is met ruim twee jaar vertraagd, tot najaar 2022. Om de oorspronkelijke lanceerdatum (eind juli 2020) te halen, zouden belangrijke tests achterwege moeten blijven – een risico dat ruimtevaartorganisatie ESA niet wil lopen.
donderdag 12 maart 2020
ASTRON vraagt het publiek om hulp in de zoektocht naar de oorsprong van de honderdduizenden sterrenstelsels die inmiddels zijn ontdekt door radiotelescoop LOFAR.
donderdag 12 maart 2020
De marsrover die NASA komende zomer gaat lanceren heet Perseverance (volharding). De door de middelbare scholier Alexander Mather bedachte naam is gekozen uit maar liefst 28.000 inzendingen voor de wedstrijd ‘Name the Rover’.
maandag 9 maart 2020
In de Amerikaanse staat Ohio vond in 2018 een explosie plaats bij een gasbron. Dit zorgde, in de twintig dagen tot het lek gedicht was, voor een uitstoot van 50.000 ton methaan. Dat is meer dan de emissies van de volledige olie- en gasindustrie in Nederland in een jaar.
donderdag 20 februari 2020
Cubesat Qarman duikt over een half jaar, met zijn kurken hitteschild voorop, in de atmosfeer van de aarde. De reis start in de tweede helft van februari vanuit het International Space Station. De 10x10x30 cm metende Qarman valt vervolgens rustig terug naar de aarde. Ingenieurs van het Belgische Von Karman Institute en ESA bestuderen het spontane verval van de omloopbaan. Met de meetgegevens toetsen ze modellen voor het voorspellen van het baanverval van bijvoorbeeld ruimteschroot.
maandag 17 februari 2020
Afgelopen zaterdag vertrok de vracht-raket van het commerciële bedrijf Northrop Grumman van Wallops Flight Facility in Virginia, VS, naar het internationale ruimtestation (ISS). De bijna 3,5 ton zware lading zal dinsdag door het Cygnus-ruimteschip afgeleverd worden bij het ruimtestation.
donderdag 13 februari 2020
Een radioantenne op de achterkant van de maan. Daarmee wil sterrenkundige Marc Klein Wolt samen met de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA de periode vlak na de oerknal onderzoeken. Dat blijkt niet zonder risico.