Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Creatief met kurk in de ruimte

donderdag 20 februari 2020

Cubesat Qarman duikt over een half jaar, met zijn kurken hitteschild voorop, in de atmosfeer van de aarde. De reis start in de tweede helft van februari vanuit het International Space Station. De 10x10x30 cm metende Qarman valt vervolgens rustig terug naar de aarde. Ingenieurs van het Belgische Von Karman Institute en ESA bestuderen het spontane verval van de omloopbaan. Met de meetgegevens toetsen ze modellen voor het voorspellen van het baanverval van bijvoorbeeld ruimteschroot.

Tip: Met China naar de maan in podcast

donderdag 13 februari 2020

Een radioantenne op de achterkant van de maan. Daarmee wil sterrenkundige Marc Klein Wolt samen met de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA de periode vlak na de oerknal onderzoeken. Dat blijkt niet zonder risico.

Ingenieus hitteschild houdt recent gelanceerde Europese Solar Orbiter koel

maandag 10 februari 2020

Op maandagochtend 10 februari om 05.03 uur Nederlandse tijd is de Europese ruimtesonde Solar Orbiter met succes gelanceerd met een Atlas V-raket vanaf Cape Canaveral. Solar Orbiter gaat de komende 7 jaar met 10 wetenschappelijke instrumenten metingen doen aan uitbarstingen en magnetische velden op de zon, en aan de ijle, hete dampkring van de zon – de corona. De 1.800 kg zware ruimtesonde wordt in een elliptische baan gebracht, waarbij hij de zon eens in de 5 maanden tot op 42 miljoen km afstand nadert.

Voor ESA is 2020 een belangrijk jaar, stelt DG Jan Wörner Premium

donderdag 30 januari 2020

Voor ESA is 2020 een belangrijk jaar, stelt directeur-generaal Jan Wörner tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst op het hoofdkantoor in Parijs. Belangrijke projecten voor de Europese ruimtevaartorganisatie zijn dit jaar de Solar Orbiter, Exomars (deel twee) en de nieuwe Ariana-6 draagraket.

Inouye Solar Telescope biedt scherpste blik op de zon ooit

donderdag 30 januari 2020

Deze week zal de Amerikaanse National Science Foundation de eerste foto presenteren die gemaakt is met de Daniel K. Inouye Solar Telescope, de grootste en krachtigste zonnetelescoop ooit. De telescoop, die spatscherpe beelden van het zonsoppervlak moet gaan maken, is de afgelopen jaren verrezen op de 3067 meter hoge vulkaantop Haleakalā op het Hawai‘iaanse eiland Maui. De bouwkosten bedroegen $ 344 miljoen; de geplande levensduur is minstens 40 jaar.

Koekjes bakken in de ruimte

donderdag 23 januari 2020

Voor het eerst is er een koekje gebakken in de ruimte, door de Italiaanse astronaut Luca Parmitano. Bij de eerste poging werd 25 minuten gebakken (150-160°C), iets langer dan de aardse baktijd. Dat koekje bleek totaal nog niet gaar. Pas de vierde poging leverde een lichtbruin gekleurd, gaar koekje op, na 2 uur in de oven. De makers van de Zero G Oven hadden verwacht dat het in de ruimte langer zou duren, maar niet dat het zó lang zou zijn.