Astronomie & Ruimtevaart | Technisch Weekblad
Astronomie & Ruimtevaart

Duits nationaal quantumnetwerk

vrijdag 15 november 2019

In Duitsland vond op 12 november de kick-off plaats van de eerste projectfase om een nationaal quantumnetwerk, QuNET op te zetten. Een quantumnetwerk zou razendsnelle, veilige netwerkverbindingen mogelijk maken, omdat ze gebruikmaken van quantumversleuteling. Een dergelijke versleuteling zou onkraakbaar zijn, zodat alleen de ontvanger met de juiste quantumsleutel verzonden data kan ontcijferen.

Nederlands instrument aan boord van NASA-satelliet

woensdag 23 oktober 2019

Een Nederlands ruimtevaartconsortium gaat het aerosol-instrument SPEXone voor NASA’s PACE-satelliet ontwikkelen. Tijdens het 70e International Astronautical Congress in Washington werd de samenwerking tussen het Nederlandse consortium, bestaande uit SRON en Airbus Defence and Space Netherlands,en NASA bekrachtigd door SRON-directeur Michael Wise en Sandra Cauffman, plaatsvervangen directeur van de Earth Sciences Division van NASA.

Waarom we nooit op de maan zullen leven

maandag 30 september 2019

Win Technology, onderdeel van Betway Group, onderzocht samen met wetenschappers de vraag naar leven op de maan. Het idee voor het onderzoek begon met het nieuws dat Elon Musk van SpaceX twee tickets verkoopt om naar de maan te vliegen.

CIMON keert naar huis Premium

maandag 9 september 2019

Na ruim een jaar op het ISS te zijn verbleven, is de Duitse mechanische astronaut CIMON (Crew Interactive Mobile CompaniON) teruggekeerd op aarde. Op 27 augustus kwam de kunstmatige intelligentie in een robotjasje terug van het ruimtestation in een SpaceX CRS-18 Dragon ruimtevaartuig. Naar verwachting keert CIMON eind oktober terug naar Duitsland.