Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Tip: Zo klinkt een genie

donderdag 22 oktober 2020

In zijn podcast ‘Conversations with Tyler’ spreekt de veelzijdige econoom Tyler Cowen deze maand met de markante, visionaire programmeur Audrey Tang, die naar verluidt een IQ van 180 heeft. Tang is minister van digitale zaken in Taiwan en transgender. Ze heeft de middelbare school niet afgemaakt, maar heeft als autodidact tientallen grote projecten in open software gerealiseerd, veelal in programmeertaal Perl.

Wat vinden we naast gezondheid belangrijk?

woensdag 14 oktober 2020

Zijn de coronamaatregelen die het kabinet op 28 september aankondigde voldoende om overbelasting van de zorg te voorkomen? Die vraag houdt ons deze week, maar mogelijk ook nog enkele jaren bezig. Een vaccin wordt als heilige graal gezien, maar het is nog maar de vraag hoe en of de mens blijvende weerstand tegen covid-19 kan opbouwen en of een snel ontwikkeld vaccin veilig genoeg is.

UT’ers bezorgd over totstandkoming coronabeleid

woensdag 14 oktober 2020

Een groep van 41 wetenschappers, waaronder UT’ers Detlef Lohse en Albert van den Berg, waarschuwt dat het Nederlandse coronabeleid tekortschiet omdat het onvoldoende uitgaat van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Dat komt mede doordat de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk advies te wensen overlaat, vinden ze.

Koudwatervrees voor online therapie verdwenen door corona

maandag 12 oktober 2020

Tot voor kort was therapie-op-afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen, voor veel medewerkers in de GGZ nog een brug te ver. Toen kwam corona. Omdat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hun cliënten niet meer fysiek konden spreken, schakelden ze massaal over op online videoplatforms. Tegen de verwachting in werkt het in veel gevallen beter dan ze dachten, blijkt nu uit onderzoek van de TU/e.

Facebook verkiezingen

donderdag 8 oktober 2020

Vroeger dacht ik dat technologie de neiging had de mensheid verder te brengen. Ja, er zitten nadelen aan apparaten en uitvindingen en bovendien kun je ze meestal niet alleen met goede maar ook met slechte bedoelingen gebruiken, maar op lange termijn, met de nodige aanpassingen, wordt de mens er gelukkiger van. Dacht ik.

De eerste Techrede is een feit, maar aan wie gericht?

vrijdag 2 oktober 2020

Stippen aan de horizon, de kracht van innovatie, vergezichten tot 2050 en de plek van Nederland op de Global Innovation Index. Gisteren passeerde het allemaal de revue vanuit Studio21 in Hilversum, waar de vier technische universiteiten voor de eerste keer hun Techrede presenteerden. Deze evenknie van de Troonrede werd tijdens een strak geregisseerd optreden live uitgesproken door vier TU-studenten. Op het hoogtepunt keken 350 mensen naar de livestream. Voor wie was dit evenement nu eigenlijk bedoeld?