Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Van idee naar bedrijf met een investeringsfonds

woensdag 2 juni 2021

Om een innovatief idee tot een succesvol product te maken, is geld nodig. Om dat succesvolle product later verder uit te bouwen of in andere landen op de markt te brengen, is nog meer kapitaal nodig. En om dat binnen te halen, kom je al snel terecht bij investeringsfondsen. Maar hoe? ‘Je moet een grote droom neerzetten en de visie hebben hoe die droom te bereiken.’

Recensie: praktisch handboek voor betere marketing

woensdag 2 juni 2021

Onderzoek wijst uit, zo schrijft Olav Groenendijk in zijn boek De groeiformule voor zakelijke dienstverleners, dat organisaties met een stevig belegde marketingfunctie beter presteren. Laat dit boek nu net een praktische handleiding daarvoor zijn.

TU’s praten politici bij over technische ontwikkelingen

vrijdag 30 april 2021

Kamerleden, andere politici en hun medewerkers ontbreekt het vaak aan actuele kennis over allerhande technische ontwikkelingen. Om dat gat te vullen bieden de vier technische universiteiten vanaf 21 mei tot aan het zomerreces elke vrijdag een 4TU.Binnenhofcollege aan om ze bij te praten. TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, die ook een digitaal college voor zijn rekening neemt, noemt een “leuke vorm” om aan die groep kennis over te dragen.

‘De moeilijke helft moet straks twee keer zo snel als de makkelijke’

donderdag 29 april 2021

In 2030 heeft Nederland er 40 jaar over gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te halveren, als het lukt het Klimaatakkoord geheel uit te voeren. Dat was vooral de makkelijke helft met het laaghangende fruit, waarschuwt Pieter Boot (PBL). Daarna moet Nederland in de helft van de tijd de echt moeilijke helft realiseren. ‘De regering is nog niet bezig met die gigantische opgave na 2030. We zijn eigenlijk nog niet eens met nadenken begonnen.’

Dual use

woensdag 28 april 2021

Technologie is dubbelzinnig, meer dan dubbelzinnig. Ze is macht, ze is geld, ze is een speelbal van krachten. Haar op ethisch verantwoorde wijze te gebruiken blijft een hachelijke onderneming. Dat alles bedacht ik bij het zien van ‘In de ban van de bom’, een documentaire over klokkenluider Frits Veerman, en bij de lectuur, online, van een artikelenserie over China en de TU Delft.

Groeifonds: €338 miljoen voor groene waterstof

dinsdag 13 april 2021

Het Nationaal Groeifonds stelt €1,35 miljard beschikbaar voor vijf voorstellen (toekenning en reservering) voor onderzoek en innovatie: kunstmatige intelligentie (AiNed, €276 miljoen), regeneratieve geneeskunde (RegMed XB, €56 miljoen), infrastructuur voor gezondheidsdata (Health-RI, €69 miljoen), quantumtechnologie (Quantum Delta Nederland, €615 miljoen) en waterstof/groene chemie (Groenvermogen, €338 miljoen).