Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Cern zet in op giga-Higgsfabriek

woensdag 24 juni 2020

Op 19 juni maakte deeltjesfysica-instituut Cern de nieuwe strategie bekend gemaakt voor de toekomst van de deeltjesfysica in Europa. Het meest opvallende zijn de plannen voor een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een 100 km lange, cirkelvormige deeltjesversneller. Deze mogelijke opvolger van de huidige 27 km lange, cirkelvormige LHC, moet een “Higgsfabriek” worden. De geschatte kosten: € 21 miljard.

Intellectueel eigendom in de civiele techniek

maandag 22 juni 2020

Patentaanvragen lopen vooruit op de impact die techniek op onze maatschappij heeft. Met welke trends hebben civiel technici en ingenieurs de komende jaren te maken? En hoe ga je als ingenieur om met intellectueel eigendom? 

Meer fiscale ondersteuning R&D-kosten

vrijdag 5 juni 2020

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar € 7,1 miljard aan R&D-kosten fiscaal ondersteund via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat is 5% meer dan in 2018 en zelfs 13% meer dan in 2015, hoewel het aantal ondernemingen dat gebruikmaakt van de regeling al enkele jaren gestaag daalt van 22.980 in 2015 naar 20.045 vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag over de WBSO door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

CvB-voorzitter Smits (TU/e) komt op voor Horizon Europe

donderdag 4 juni 2020

Volgens de Europese Commissie mag de coronacrisis niet van invloed zijn op het budget van Horizon Europe, het EU-programma voor onderzoek en innovatie. Gaan de lidstaten en het parlement daarmee akkoord? Collegevoorzitter Robert-Jan Smits, verantwoordelijk voor het voorafgaande programma Horizon 2020, pleit voor behoud van het budget. “Ook deze crisis maakt weer eens duidelijk dat politici alleen besluiten kunnen nemen op basis van data en gegevens van wetenschappers.”