Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

‘Stroomvoorziening kan in 2030 klimaatneutraal zijn’

dinsdag 3 augustus 2021

Frans Rooijers is een invloedrijk denker in de energietransitie. De Delftse ingenieur is al 22 jaar directeur van adviesbureau CE Delft en stond onder meer aan de wieg van een van de grote succesverhalen in de klimaatgeschiedenis: de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor nieuwbouw die ervoor heeft gezorgd dat nieuwe woningen tegenwoordig bijna energieneutraal zijn.

‘Solar value deflation’ bedreigt uitrol PV in Californië

dinsdag 3 augustus 2021

Door de spectaculaire prijsdaling van zonne- en windenergie van de afgelopen decennia zijn alle ogen in de energietransitie gericht op die hernieuwbare energiebronnen. Maar een rapport van het Amerikaanse Breakthrough Institute waarschuwt dat de uitrol van zonnepanelen in Californië dreigt te stagneren door een fenomeen dat ‘value deflation’ wordt genoemd. Doordat alle zonnepanelen (hetzelfde geldt in iets mindere mate voor windturbines) op hetzelfde moment energie opwekken, wordt het business model voor de aanleg van nieuwe zonneprojecten ondergraven. Want die zullen uitgerekend gaan produceren op die momenten, waarop de stroom al overvloedig het net op stroomt.

Henri Bontenbal (CDA): ‘We varen we in de mist qua energietransitie’

dinsdag 22 juni 2021

Hij heeft over bijna alles een mening en doorgaans is die cijfermatig onderbouwd. Henri Bontenbal is sinds 1 juni namens het CDA de meeste recente binnenkomer in de Tweede Kamer als tijdelijke vervanger van Pieter Omtzigt. Voor het niveau van het debat is het te hopen dat natuurkundige en energie-expert Bontenbal nog lang op het Binnenhof mag verblijven.

TU/e en Brainport willen technologieprogramma’s voor grote bedrijven

maandag 21 juni 2021

De Brainport-roadmaps, binnen de TU/e onder begeleiding van Clément Goossens en Gérôme Friesen, moeten zorgen voor meer kennis over de uitdagingen bij grote bedrijven en programma’s bieden om hen regio-breed te helpen. Het is echter geen filantropie en het mes snijdt aan twee kanten. Voor de programma’s wordt betaald en op termijn is het aantrekken van een hoogleraar die aansluit op de interessegebieden van de bedrijven natuurlijk interessant voor de TU/e.

Van idee naar bedrijf met een investeringsfonds

woensdag 2 juni 2021

Om een innovatief idee tot een succesvol product te maken, is geld nodig. Om dat succesvolle product later verder uit te bouwen of in andere landen op de markt te brengen, is nog meer kapitaal nodig. En om dat binnen te halen, kom je al snel terecht bij investeringsfondsen. Maar hoe? ‘Je moet een grote droom neerzetten en de visie hebben hoe die droom te bereiken.’

Recensie: praktisch handboek voor betere marketing

woensdag 2 juni 2021

Onderzoek wijst uit, zo schrijft Olav Groenendijk in zijn boek De groeiformule voor zakelijke dienstverleners, dat organisaties met een stevig belegde marketingfunctie beter presteren. Laat dit boek nu net een praktische handleiding daarvoor zijn.