Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Meer banen erbij dan eraf, maar ze zijn straks wel anders

maandag 1 februari 2021

Corona dwingt bedrijven tot versneld digitaliseren, leidt tot toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt en draagt – samen met toenemende automatisering – bij aan een fundamentele herziening van werk. Dat blijkt uit het Future of Jobs Report 2020 van het Wereld Economisch Forum (WEF). Automatiseren vanaf nul is actueler dan ooit, maar bedrijven die daaraan voor corona niets hebben gedaan staan nu op achterstand. Prof. dr. Henk Volberda heeft namens Nederland bijgedragen aan het rapport en kijkt mee vooruit naar 2025.

Dat meen je... QAnon-aanhangers dromen over gratis energie

donderdag 21 januari 2021

Deze maand heeft de wereld tijdens de bestorming van het Capitool voor het eerst echt goed kennisgemaakt met de internet-sekte QAnon. Miljoenen Amerikanen blijken niet alleen te geloven dat we worden geregeerd door een bloed-drinkende pedofiele elite, maar ook dat die elite allerlei fantastische technologie onder de pet houdt.

Twitter-verbanning roept diepere vragen op

donderdag 21 januari 2021

Als de machtigste man ter wereld van sociale media wordt gegooid omdat hij zijn macht misbruikt, zijn er kennelijk machten die groter zijn dan hij – dat is een constatering die tegelijk geruststellend en schokkend is. Geruststellend, omdat er dus toch grenzen zijn aan wat deze man kan doen. Schokkend, omdat die grenzen worden bepaald door entiteiten waar we nóg minder vat op hebben.

Groeifonds €20 miljard goedgekeurd

donderdag 21 januari 2021

Het Nationaal Groeifonds is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met het fonds wil de overheid de komende 5 jaar €20 miljard besteden aan eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan deze toekomstige economische groei.

UT-campus en Kennispark smelten samen tot innovatiedistrict

zaterdag 16 januari 2021

De campus van de UT en Kennispark moeten één ‘innovatiedistrict’ worden, zo staat in het stedenbouwkundig plan van de UT en de gemeente Enschede. De Hengelosestraat zal daarvoor op de schop gaan, en er komen nieuwe studentenwoningen en woningen voor promovendi bij. De investeringen zijn fors.

Weer een onderwijspremie voor TU/e innoSpace

zaterdag 16 januari 2021

Drie universitaire docententeams en drie van de hogescholen horen op 1 maart of ze een onderwijssubsidie ontvangen van 1,2 miljoen euro, 800.000 euro of 500.000 euro. Een team van de TU/e innovation Space behoort tot de universitaire genomineerden. Zeven maanden geleden werd een onderwijsprojectaanvraag van Isabelle Reymen, wetenschappelijk directeur van innoSpace, ook al gehonoreerd met een subsidie van 500.000 euro.