Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Bestuurders TU/e zijn prominent aanwezig in Volkskrant Top-200

dinsdag 15 december 2020

ASML-topman Peter Wennink, sinds september voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e, steeg dit jaar van plaats 28 naar 7 in de Volkskrant Top-200, het jaarlijkse overzicht van de krant van de invloedrijkste Nederlanders. Collegevoorzitter Robert-Jan Smits kwam vanuit niets terecht op plek 107. Tot voor zaterdag had Smits nog nooit van deze lijst gehoord. Hij is blij met de hoge positie van Wennink en met het feit dat de andere drie leden van de RvT - Mariëtte Hamer (22), Coen Teulings (160) en Louise Gunning (167) - erin staan.

NRC verwijdert suggestie van betrokkenheid TU/e en ASML bij spionagezaak

vrijdag 11 december 2020

In het artikel dat NRC gisteravond liet uitgaan over de twee Russische diplomaten die werden ontmaskerd als officieren van de Russische inlichtingendienst SVR, staat dat 'het voor de hand ligt dat het gaat om bedrijven als ASML en de TU Eindhoven’ als mogelijke organisaties waar de twee actief zouden zijn geweest. Volgens ASML en de TU/e is die suggestie op niets gebaseerd en op beider verzoek heeft de krant die passage inmiddels verwijderd, laat TU/e-woordvoerder Ivo Jongsma weten.

Duitsland vliegt uit de bocht, NL kan bijsturen

dinsdag 1 december 2020

In de Duitse veerhaven Sassnitz ligt momenteel een Russisch pijpenlegschip werkloos omdat één van de grootste infrastructuurprojecten terecht stilligt. Het schip kan een kilometer pijpleiding per dag aanleggen, en moet de resterende 160 km van de Nord Stream 2 gaspijpleiding aanleggen. Werk dat het schip overneemt van de 'Pioneering Spirit' van Allseas, het Zwitsers-Nederlandse bedrijf dat deze zomer eieren voor zijn geld koos toen de VS dreigden met sancties tegen alle bedrijven die meebouwen aan deze pijpleiding. Allseas zou de pijpleiding in een derde van de tijd hebben kunnen aanleggen.

Bèta in de politiek als roepende in de woestijn

dinsdag 10 november 2020

‘Het probleem van dit land is dat we geregeerd worden door alfa’s. Die begrijpen het gewoon niet.’ Ruim twintig jaar, nadat ik aan de WUR bij hem in de collegebanken zat, is de hartenkreet van hoogleraar en ex-senator Rudy Rabbinge me bijgebleven. Er zitten nog steeds maar weinig bèta’s in de politiek. Wat is dat ‘het’, dat zij wél begrijpen? Wanneer voelen ze zich anders? En mist ‘de bèta’ eigenlijk ook vaardigheden?