Beleid & Bedrijfsvoering | Technisch Weekblad
Beleid & Bedrijfsvoering

Henri Bontenbal (CDA): ‘We varen we in de mist qua energietransitie’

dinsdag 22 juni 2021

Hij heeft over bijna alles een mening en doorgaans is die cijfermatig onderbouwd. Henri Bontenbal is sinds 1 juni namens het CDA de meeste recente binnenkomer in de Tweede Kamer als tijdelijke vervanger van Pieter Omtzigt. Voor het niveau van het debat is het te hopen dat natuurkundige en energie-expert Bontenbal nog lang op het Binnenhof mag verblijven.

TU/e en Brainport willen technologieprogramma’s voor grote bedrijven

maandag 21 juni 2021

De Brainport-roadmaps, binnen de TU/e onder begeleiding van Clément Goossens en Gérôme Friesen, moeten zorgen voor meer kennis over de uitdagingen bij grote bedrijven en programma’s bieden om hen regio-breed te helpen. Het is echter geen filantropie en het mes snijdt aan twee kanten. Voor de programma’s wordt betaald en op termijn is het aantrekken van een hoogleraar die aansluit op de interessegebieden van de bedrijven natuurlijk interessant voor de TU/e.

Van idee naar bedrijf met een investeringsfonds

woensdag 2 juni 2021

Om een innovatief idee tot een succesvol product te maken, is geld nodig. Om dat succesvolle product later verder uit te bouwen of in andere landen op de markt te brengen, is nog meer kapitaal nodig. En om dat binnen te halen, kom je al snel terecht bij investeringsfondsen. Maar hoe? ‘Je moet een grote droom neerzetten en de visie hebben hoe die droom te bereiken.’

Recensie: praktisch handboek voor betere marketing

woensdag 2 juni 2021

Onderzoek wijst uit, zo schrijft Olav Groenendijk in zijn boek De groeiformule voor zakelijke dienstverleners, dat organisaties met een stevig belegde marketingfunctie beter presteren. Laat dit boek nu net een praktische handleiding daarvoor zijn.

TU’s praten politici bij over technische ontwikkelingen

vrijdag 30 april 2021

Kamerleden, andere politici en hun medewerkers ontbreekt het vaak aan actuele kennis over allerhande technische ontwikkelingen. Om dat gat te vullen bieden de vier technische universiteiten vanaf 21 mei tot aan het zomerreces elke vrijdag een 4TU.Binnenhofcollege aan om ze bij te praten. TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, die ook een digitaal college voor zijn rekening neemt, noemt een “leuke vorm” om aan die groep kennis over te dragen.

‘De moeilijke helft moet straks twee keer zo snel als de makkelijke’

donderdag 29 april 2021

In 2030 heeft Nederland er 40 jaar over gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te halveren, als het lukt het Klimaatakkoord geheel uit te voeren. Dat was vooral de makkelijke helft met het laaghangende fruit, waarschuwt Pieter Boot (PBL). Daarna moet Nederland in de helft van de tijd de echt moeilijke helft realiseren. ‘De regering is nog niet bezig met die gigantische opgave na 2030. We zijn eigenlijk nog niet eens met nadenken begonnen.’

Dual use

woensdag 28 april 2021

Technologie is dubbelzinnig, meer dan dubbelzinnig. Ze is macht, ze is geld, ze is een speelbal van krachten. Haar op ethisch verantwoorde wijze te gebruiken blijft een hachelijke onderneming. Dat alles bedacht ik bij het zien van ‘In de ban van de bom’, een documentaire over klokkenluider Frits Veerman, en bij de lectuur, online, van een artikelenserie over China en de TU Delft.