maandag 24 augustus 2020
Begin deze maand liet BP weten te verwachten dat ze hun olie- en gasproductie met 40% zullen reduceren in 2030, dat ze 30% minder olieproducten uit hun raffinaderijen willen laten stromen en dat deze bovendien 15% minder uitstoot opleveren door onder andere meer biobrandstoffen bij te mengen.
donderdag 30 juli 2020
Artificial intelligence (AI) moet gevoelige beslissingen kunnen uitleggen. Kredietverstrekking, strafrecht, opsporing, medische analyse, human resources: als een slim systeem over jouw leven beslist, wil je weten waar het zo’n besluit op baseert. Daarom wordt de roep om ‘self-explaining AI’ steeds luider. Het vakgebied heeft al zijn eigen acroniem: XAI. Verschillende landen werken aan wetgeving.
donderdag 30 juli 2020
Een recent rapport van het Europees Octrooibureau beschrijft Europa als de hub voor 3D-printen en additive manufacturing. Deze techniek biedt volop kansen voor mkb, startups en kennisinstellingen.
donderdag 30 juli 2020
Een patent (ook wel octrooi) lijkt een goede manier om je innovaties veilig te stellen. Maar toch is dat niet altijd de best keus. In een reeks van zes webinars van V.O. Patents & Trademarks over strategisch omgaan met intellectuele eigendom worden de belangrijkste vraagstukken hieromtrent eenvoudig uitgelegd. Zo kun je op de hoogte blijven van deze, soms ingewikkelde, wereld van patenten en merk- modelbescherming om de juiste keuzes te kunnen maken.
donderdag 16 juli 2020
Door de coronacrisis kunnen veel jonge wetenschappers op tijdelijke contracten hun onderzoek niet op tijd afronden. In een brandbrief vragen zij minister Van Engelshoven om een steunpakket van 350 miljoen euro waarmee ze hun aanstelling kunnen verlengen.
donderdag 2 juli 2020
Peter Wennink, CEO van ASML, wordt per 1 september voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. Hij volgt Baptiest Coopmans op, die aan het einde zit van zijn tweede termijn als voorzitter. Louise Gunning treedt toe als lid van de Raad van Toezicht.
maandag 29 juni 2020
Het Groningen-veld is in bijna zestig jaar veranderd van een goudmijn in een hoofdpijndossier. Herman Damveld zet de feiten en cijfers helder op een rij in zijn nieuwe boek ‘Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis’.
woensdag 24 juni 2020
Op 19 juni maakte deeltjesfysica-instituut Cern de nieuwe strategie bekend gemaakt voor de toekomst van de deeltjesfysica in Europa. Het meest opvallende zijn de plannen voor een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een 100 km lange, cirkelvormige deeltjesversneller. Deze mogelijke opvolger van de huidige 27 km lange, cirkelvormige LHC, moet een “Higgsfabriek” worden. De geschatte kosten: € 21 miljard.