vrijdag 23 april 2021
Nu waterstof steeds vaker in beeld komt als vervanger voor aardgas is het goed te realiseren dat aan het begin van de twintigste eeuw dit gas al volop in gebruik was binnen de Nederlandse woningen. Het zogenaamde stadsgas, waar het hier over gaat, bestond voor 50 tot 60% uit waterstof, dat gefabriceerd werd door steenkool thermolytisch te verhitten. Een lokaal netwerk van buizen transporteerde het stadsgas naar de gebruikers. Met name tussen 1900 en 1920 steeg de vraag naar deze brandstof sterk, uiteindelijk waren 700.000 huishoudens op dit netwerk aangesloten. Overigens diende dit gas, dat ook als lichtgas bekend stond, vooral voor de verlichting.
donderdag 1 april 2021
Maarten van Andel, directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen, schreef een onevenwichtig pleidooi tegen energieverspilling en tegen windmolens.
vrijdag 19 maart 2021
Passieve zonne-energie is misschien een veel te weinig toegepaste aanpak binnen de woningbouw, lezen we in Activism in architecture. De techniek heeft veel voordelen, en zou meer aandacht verdienen dan de huidige, veel in het nieuws zijnde ‘actieve’ zonnepanelen of zonneboilers.
donderdag 4 maart 2021
In een rommelig, maar fascinerend boek presenteert de Amerikaans-Mexicaanse denker en ondernemer Juan Enriquez technologie als drijvende kracht achter ethische vooruitgang. Hoe zullen toekomstige generaties over ons oordelen?
donderdag 4 februari 2021
Onlangs is in de Noordzee een nieuw aardgasput aangeboord. Het betrokken bedrijf Wintershall Noordzee, gevestigd in Rijswijk, heeft inmiddels 15 productieplatforms en 4 onderzeese installaties in het gebied. Ook zouden in het noordelijk deel van de Nederlandse Noordzee de komende tien jaar nieuwe offshore windparken met een totaal vermogen van 8,3 GW te realiseren zijn. En Nederland kan naar verwachting in 2030 10,2 megaton CO2 per jaar in lege gasvelden op zee opslaan, aldus de recente nota Noordzee Energie Outlook.
maandag 18 januari 2021
Een mix van kernenergie en hernieuwbare energiebronnen is de snelste manier om de wereld CO2-neutraal te maken: ‘kernnieuwbare’ energie, ofwel nuables. Een interessant boek vraagt zich af hoe serieus we klimaatverandering werkelijk nemen als we niet voor de snelste oplossing kiezen.
dinsdag 15 december 2020
Een mooi kinderboek over de geschiedenis van de ruimtevaart vormt deze kerstvakantie het enige legale vuurwerk voor het hele gezin.
dinsdag 1 december 2020
Wat zijn anno 2020 de technologische snufjes om maaltijden dier- en planeetvriendelijker te maken? En staan we wel open voor een insect of vleesvervanger op ons bord?