zaterdag 27 juli 2019
dinsdag 18 juni 2019
Het landschap rond Kampen onderging de afgelopen jaren een ingrijpende verandering: ter bescherming tegen hoog water kreeg de IJssel een aftakking naar het Drontermeer. Een ingreep die de gemoederen jarenlang bezig hield.
woensdag 5 juni 2019
De beroemde Britse sterrenkundige Martin Rees is een bezorgde techno-optimist. Hij pleit in een nieuw veelzijdig boek voor ‘duurzame intensivering.’
dinsdag 21 mei 2019
In Het Isgelijkteken toont Robbert Dijkgraaf zijn brede interesse en zijn onderzoekende geest.
dinsdag 30 april 2019
Hoe behouden we onze menselijkheid in een tijdperk waarin techniek, elektronica en digitalisatie een steeds grotere rol spelen? Dat gaat vanzelf. Tenminste, als we Christian Kromme mogen geloven.
donderdag 25 april 2019
Dat robots een steeds grotere en belangrijkere rol in onze maatschappij gaan vervullen, zullen weinigen betwisten. En velen zien die toekomst met angst tegemoet: banen die verdwijnen, kwaadwillende kunstmatige intelligenties. Maar is een dergelijk negatief toekomstbeeld wel terecht? Marcel Bullinga vindt van niet.
maandag 25 maart 2019
Bij de uitvinding van de auto waren mensen bang. Onterecht blijkt achteraf, dus met kunstmatige intelligentie (ki) zal het ook wel goed komen, schrijft Jim Stolze in een korter-dan-kort-door-de-bocht-boekje.
donderdag 14 maart 2019
De geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart wordt voor de meesten gedomineerd door mensen als Anthony Fokker en Albert Plesman. Hoeveel mensen zegt de naam Albert Gilles von Baumhauer iets? Vermoedelijk zeer weinig, maar er is een gerede kans dat deze luchtvaartingenieur bekender wordt, nu er een fraaie biografie over hem verschenen is.