Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Als zelfs infrastructuur gepolariseerd wordt

zondag 18 april 2021

Eindelijk was het Infrastructuurweek, vorige week in de VS. Wanneer de vorige president een week aankondigde waarin hij plannen zou aankondigen om de belabberde infrastructuur van het land te verbeteren, kwam er zó vaak iets tussen dat ‘infrastructuurweek’ een begrip werd voor de onmacht van de president om iets constructiefs te doen. Maar de nieuwe president blijkt echt iets van plan.

Optimaal bouw- en informatiemanagement is goed voor het klimaat

donderdag 15 april 2021

Hoe gaan professionals om met het thema duurzaamheid bij grote complexe bouwprojecten? Met die vraag volgen we dit jaar de bouw van de nieuwe grote sluis in het Kanaal Gent-Terneuzen en het op afstand bedienbaar maken van de twee enorme draaibruggen bij Sluiskil en Sas van Gent. Deze keer zien we dat optimaal bouw- en informatiemanagement met inzet van 3D-modellen enorm bijdraagt aan CO2-reductie.

Goede vraag: Wat stelt Biden precies voor in zijn giga-infra-plan?

woensdag 14 april 2021

Op 31 maart heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn ‘American Jobs Plan’ gepresenteerd. Biden wil in acht jaar tijd $2250 miljard steken in infrastructurele werken, van snelwegen, tot hoogspanningslijnen, waterleidingen, vliegvelden, openbaar vervoer, supersnel internet en veel onderzoek naar schone energie. Wat stelt Biden precies voor en hoe ambitieus is het plan eigenlijk?

Deltares test dijk van circulaire klei in Deltagoot

dinsdag 13 april 2021

Onderzoekers van Deltares testen een dijk van lokaal gewonnen klei in de Deltagoot. In de goot is een dwarsdoorsnede van de dijk op ware grootte nagebouwd en vervolgens onderworpen aan de omstandigheden van een superstorm. De proeven zijn onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar de geschiktheid van circulaire klei als materiaal voor dijkversterking.

‘We ontkomen niet aan biobased bouwen’

vrijdag 2 april 2021

Bouw-innovator en ‘greenspirator’ Jan Willem van der Groep is overtuigd van de noodzaak om op grotere schaal biobased te gaan bouwen. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste: je vermijdt CO2-intensieve bouwmaterialen als staal en beton die samen (inclusief transport) goed zijn voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ten tweede: je slaat voor vele decennia CO2 op in een gebouw zelf. Als we niet snel overstappen is ons koolstofbudget voor de bouw over 7 jaar op. Dan hebben we zonder dat we er erg in hadden alle CO2 die we nog mochten uitstoten om binnen de 1,5 graden doel van Parijs te blijven er door heen gejaagd.

De moeizame maar zekere weg naar het materialenpaspoort Premium

donderdag 1 april 2021

Op de weg naar meer circulaire bouw is het materialenpaspoort een van de belangrijkste hulpmiddelen. Het concept wordt dan ook gedragen door de hele bouwwereld, maar de uitdagingen zijn nog talloos. Toch blijven betrokkenen vertrouwen houden. ‘Ik ben meer hoopvol dan terneergeslagen.’