Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Niet alleen in sprookjes: een huis bouwen van stro

zondag 19 juni 2022

Komend jaar zullen in het Noord-Brabantse Heeze acht huizen gebouwd worden met een positieve impact op het milieu. Daar zullen Strotec, architecten|en|en Bouwbedrijf Van Herpen een huis bouwen dat voor meer dan 95% uit biobased materialen bestaat, stro voorop. Daarmee slaat deze woning 90 ton CO2 op.

Tip: Rotterdam Rooftop Walk

zaterdag 28 mei 2022

Vista Rotterdam! De zesde editie van de Rotterdam Architectuur Maand wil bezoekers een andere blik op de havenstad geven. Letterlijk, door de bezoekers vooral de daken van Rotterdamse gebouwen te laten bezichtigen.

‘Gebouwen niet slopen maar eruit oogsten’

vrijdag 20 mei 2022

Veel gebouwen worden niet gesloopt aan het eind van hun levensduur maar aan het eind van de gebruiksduur, vaak al binnen twintig jaar. Alex Verkuijlen, directeur van New Horizon, vindt dat zonde. “Er zitten nog zoveel goede bouwmaterialen in, van hout en staal tot beton en steen. Wij slopen gebouwen niet maar oogsten daaruit materialen voor hergebruik en grondstoffen die vervolgens weer nieuwe producten opleveren.”

Royal HaskoningDHV bouwt geluidsarm datacentrum

vrijdag 13 mei 2022

Een nieuw datacentrum van China Mobile International (CMI) in Frankfurt voldoet zowel overdag als 's nachts aan de strenge geluidslimieten door een technische oplossing van Royal HaskoningDHV. Het datacentrum van 6,8MW kan daardoor 24 uur per dag functioneren.

‘Biobased bouwen kan stikstofcrisis deels oplossen’

donderdag 21 april 2022

Door de stikstofcrisis zijn veel nieuwbouwprojecten in ons land stilgelegd. Gasloos bouwen met biogene materialen (zoals hout en hennep) kan dat deels oplossen. ‘Ook aan de rand van een beschermd natuurgebied kan je met biobased houtbouw goed uit de voeten’, zegt Daan Bruggink, directeur en oprichter van ORGA architecten.

Productie woningen Van Wijnen bijna van start

donderdag 24 maart 2022

Bouwbedrijf Van Wijnen gaat de tweede helft van dit jaar woningen op nog meer industriële wijze produceren. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van complete badkamers, toiletten en technische ruimten die VDL als module aanlevert.

Manifest Duurzaam GWW 2030

donderdag 17 maart 2022

Eind 2020 liep de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 af, maar de ambitie om duurzaamheid een integraal onderdeel van alle GWW-projecten te maken, is zeker niet van de baan. Het afgelopen halfjaar gingen overheidsopdrachtgevers en ondernemers samen op zoek naar een geschikt vervolg op de Green Deal 2.0. Met succes, want het Manifest Duurzaam GWW 2030 staat in de startblokken. Met als doel dat in 2024 duurzaamheid een integraal onderdeel is van alle spoor- en GWW-projecten. Henkjan van Meer, beleidsadviseur Duurzaam opdrachtgeverschap bij de Unie van Waterschappen en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, en Joost Fijneman, programmamanager Duurzaamheid bij CROW, zijn samen met een aantal anderen uit de sector de drijvende kracht achter DGWW2030. De redactie van Technisch Weekblad sprak met Joost Fijneman over het Manifest GWW 2030.