Bouw & Civiele Techniek

$ 100 miljoen om wolkenkrabber recht te zetten

dinsdag 1 oktober 2019

Een commissie van Amerikaanse deskundigen heeft een jaar een plan van $ 100 miljoen goedgekeurd om de scheve Millenium Tower recht te krijgen. Sinds de oplevering in 2009 is de 200 meter hoge wolkenkrabber in het centrum van San Francisco 44 cm verzakt. De top leunt 40 centimeter uit het lood naar het noordwesten. Door het ongelijk verzakken zitten er scheuren in het beton van de kelders en spleten tussen de gordijngevel en het gebouw. In september 2018 hoorden de bewoners een luide knal waarna bleek dat een raam op etage 36 was gesprongen.

‘It is my mission to create a place for failures’

donderdag 17 oktober 2019

Paul Iske (1961) obtained his cum laude doctoral degree in Applied Physics from the UT, but these days his business card reads ‘Chief Failure Officer’. His Institute of Brilliant Failures advocates for room to experiment and fail, as long as you do it right and learn from it.

‘Haal huizen niet van gas voor 2030’

dinsdag 22 oktober 2019

Het Klimaatakkoord heeft te weinig oog voor tijdschalen, vindt Richard van de Sanden, KNAW-lid en directeur van het instituut voor fundamenteel energieonderzoek DIFFER. ‘Als je in 2030 huizen van het gas af wilt hebben, heb je een probleem, want de benodigde hoeveelheid groene stroom om het gas te vervangen is er dan nog niet. Als wetenschappers betrokken waren geweest bij het proces, hadden ze daarop gewezen,’ noemt Van de Sanden als voorbeeld tijdens een symposium van de KNAW over het Klimaatakkoord.

Ugly Belgian Houses: "Liever een goed en lelijk huis dan een saai huis"

maandag 28 oktober 2019

De internetsensatie Ugly Belgian Houses, waarbij de ‘bijzondere’ huizenbouw bij onze zuiderburen op een ludieke manier op de hak wordt genomen, kan nog altijd op veel belangstelling rekenen. Initiatiefnemer en journalist Hannes Coudenys bezorgde de bezoekers aan zijn lezing gisteravond een vermakelijke avond in de Blauwe Zaal in het Auditorium en hij legde uit waarom de huizenbouw in België zo verschilt van die in Nederland.

Ierse handelsmissie naar Nederland

dinsdag 29 oktober 2019

Een high-tech handelsmissie van Ierse bouwbedrijven brengt vandaag en morgen een tweedaags bezoek aan Nederland. Dit onder meer om de banden tussen Ierland en Nederland zeker te stellen tegen de achtergrond van de Brexit.

Groots boek over klein wonen

donderdag 7 november 2019

Hoe realiseer je een wijk vol met tiny houses, waarin er oplossingen worden gevonden voor de huidige woonproblematiek? Je schrijft een prijsvraag uit. Althans, dat is wat de gemeente Almere in 2016 deed met de BouwEXPO Tiny Housing. In het tweetalige boek Klein Wonen – Small Homes beschrijft Jacqueline Tellinga hoe deze prijsvraag leidde tot een wijk vol met kleine woningen.