Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

TNO opent Bouwinnovatie Lab

dinsdag 2 november 2021

Begin oktober heeft TNO in Delft zijn Bouwinnovatie Lab geopend: 2700 m2 onderzoeksruimte in een fonkelnieuw pand met translucente gevelpanelen, dat toepasselijk op een bouwkavel in de weilanden naast de A13 staat. Het laboratorium omvat een bonte verzameling installaties, waar onderzoek gedaan kan worden voor wegenbouw, binnenklimaat, warmtepompen, schadeonderzoek, bouwmaterialen, constructies met speciale aandacht voor bouwen op zee.

IenW investeert in onderhoud bruggen en vaarwegen

dinsdag 21 september 2021

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert komend jaar 3,6 miljard euro in onderhoud, vervanging en renovatie aan wegen, vaarwegen, spoor, bruggen en het hoofdwatersysteem. Tegelijk is er extra aandacht voor veiligheid. Behalve verkeersveiligheid gaat het ook om het versterken van dijken, het afvoeren van regenwater en het vasthouden van water bij droogte.

Primeur op Terbregseplein: eerste fly-over zonder wegafsluiting

woensdag 4 augustus 2021

Het Terbregseplein ten noorden van Rotterdam maakt zich op voor de bouw van een ‘fly-over’ als deel van de A16 over de A20. Het is voor het eerst in Nederland dat de overkapte wegdelen daarvoor niet worden afgesloten. Met de ‘Incremental Launching Method’ (ILM) wordt 800 m wegdek (400 per rijrichting) in delen over het bestaande weggennet geschoven. Daarbij worden de wegdelen vanaf de aanpalende voorbouwlocatie met een snelheid van 2 à 2,5 m per uur richting de betonnen pijlers, die er al staan, ‘gelanceerd’.