Bouw & Civiele Techniek

Een ‘game’ voor optimaal gebouwbeheer

woensdag 1 juli 2015

  • Verlengstuk van BIM
  • ‘Click hier voor onderhoud’

Ooit was Siuhang Chan, adviseur bij ingenieursbureau LBP|Sight, betrokken bij een project waarin de vluchtwegen binnen een gebouw werden aangepast. ‘De vraag aan ons was onder meer om vast te stellen of de vluchtrouteaanduidingen, ofwel de groene bordjes die mensen naar de dichtstbijzijnde vluchtweg leiden, nog de optimale route zouden aangeven’, vertelt hij. ‘Onze wedervraag was: hoe is de huidige vluchtsituatie? Na een week werden we gebeld: de aanduidingen waren niet gedocumenteerd. Dus hadden we geen andere keus dan in het hele gebouw een systematische inventarisatie uitvoeren.’

Wonen op grote hoogte aan het IJ

woensdag 1 juli 2015

  • DPA Cauberg-Huygen
  • Hoogste woongebouw Amsterdam

Het heeft even op zich laten wachten maar in mei 2015 zijn Dura Vermeer en bouwbedrijf De Nijs dan toch echt gestart met de bouw van de Pontsteiger; een 90 m hoog woongebouw in de Amsterdamse houthaven en daarmee het hoogste woongebouw in de stad.

Decentrale opslag is hard nodig Premium

donderdag 22 oktober 2015

Decentrale opwekking van elektriciteit is gemeengoed aan het worden, met name dankzij zonnepanelen. Voor balans in het netwerk is echter ook decentrale opslag nodig. Die begint langzaam te komen.

Zonneramen: een inkijkje in de toekomst Premium

donderdag 29 oktober 2015

Ramen die stroom opwekken uit zonlicht, en tegelijkertijd gewoon voldoende licht doorlaten. Technieken hiervoor zijn al tijden in de maak, maar voor verschillende bedrijven is marktintroductie inmiddels aanstaande.

Bouwbedrijven de crisis nog niet uit

donderdag 3 december 2015

Dat de bouwwereld de crisis nog niet te boven is, blijkt wel uit de vele interviews met prominenten uit de bouwwereld in de Cobouw50, de jaarlijkse Cobouw-uitgave met de ranglijst van de vijftig grootste bouwbedrijven, gebaseerd op omzet.