Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Ondernemers produceren oplossing voor windmolens Vattenfall

dinsdag 16 februari 2021

Een groep ondernemers uit Wieringerwerf produceert 140 zogeheten ‘monopile covers’, een nieuw, circulair product gemaakt van composiet, dat dient om de funderingspalen voor windmolens op zee af te dichten. In augustus worden de eerste 40 covers opgeleverd, het jaar erop nog eens honderd.

Ambitieus ontwerp voor Berlijnse houten hoogbouw

maandag 15 februari 2021

Met 29 verdiepingen (en 98 m hoogte) moet de toekomstige WoHo-toren in Berlijn de hoogste houten constructie in Europa worden. Op 29 januari gaven de duurzame ontwikkelaar UTB, de deelstaat Berlijn en de wijk Friedrichshain-Kreuzberg groen licht voor de bouw. De hoogbouw, die ongeveer €90 miljoen gaat kosten, is een ontwerp van het Noorse architectenbureau Mad arkitekter. Er zal gebruik gemaakt worden van speciaal bewerkt hout (engineered wood) waardoor er minder staal en beton nodig is dan in andere hoogbouw. Enkel in de kern en kelder komt gewapend beton.

Eerste 3D-geprinte composietbrug

donderdag 4 februari 2021

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een primeur: de eerste 3D-geprinte composietbrug van Europa is geplaatst. Bijzonder is dat het gebruikte materiaal gerecycled is en ook weer gerecycled kan worden.

Nederlandse technologie voor ’s werelds grootste telescoop

donderdag 4 februari 2021

Over een aantal jaar moet op bijna 3 km hoogte, op een bergtop in Chili, ’s werelds grootste telescoop verrijzen. Deze Extremely Large Telescope (ELT) wordt gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). De onderdelen worden momenteel op allerlei plekken ter wereld in elkaar gesleuteld, waaronder in Nederland. Zo zal TNO samen met het Nederlandse bedrijf Demcon Focal belangrijke ‘laser-guide-star’-technologie leveren die de telescoop in staat stelt scherpere beelden te maken van de nachtelijke hemel dan tot nu toe mogelijk was.

Succesvolle pilot smart maintenance Kreekraksluizen

dinsdag 26 januari 2021

De VolkerWessels bedrijven KWS, VolkerRail en Aquavia hebben de pilot Smart Maintenance Kreekraksluizen voor Rijkswaterstaat afgerond. Het doel van dit programma is de transitie van periodiek naar conditiegestuurd onderhoud met behulp van digitale technologie. Data uit sensoren en vanuit de bediening en besturing van de sluis stellen Rijkswaterstaat in staat om onderhoud precies op het juiste moment uit te voeren.

VIRTUe wil duurzame golf op gang brengen met woonconcept ‘ripple’

vrijdag 22 januari 2021

Te ingewikkeld. Te duur. Of: ‘Hoeveel impact maak ik nou helemaal?’ Veel mensen voelen nog de nodige barrières op weg naar een duurzamer leven. Studententeam VIRTUe wil de huiver wegnemen met een leefomgeving die simpelweg zó ontworpen is dat duurzaam leven haast als vanzelf gemakkelijker en aantrekkelijker wordt - voor het individu, maar van daaruit ook voor een hele wijk. Op 29 januari presenteert het team zijn definitieve ontwerp, waarmee het medio 2022 deelneemt aan de Solar Decathlon Europe in Wuppertal.

Ontwikkeling Einstein Telescoop komt op stoom

donderdag 21 januari 2021

De centrale spil van de ontwikkeling van de toekomstige Einstein Telescoop – voor de detectie van zwaartekrachtgolven – staat in Maastricht. Bij de universiteit van deze stad verrijst een laboratorium voor ET Pathfinder, een prototype van de Einstein Telescoop. De bouw van het laboratorium nadert zijn voltooiing. Wat gaat er in het lab gebeuren?