Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Haskoning wil dynamische delta

vrijdag 16 september 2005

Royal Haskoning heeft het idee ontwikkeld voor een dynamische rivierdelta’. Het Nijmeegse ingenieursbureau wil hiermee op de lange termijn meer ruimte voor de rivier creëren.

Tennisbaan Arcadis is beter bespeelbaar

vrijdag 16 september 2005

Arcadis heeft dit jaar een nieuwe tennisbaan op de markt gebracht die toepasselijk SmashCourt heet. Door de combinatie van kunstgras en een kera mische toplaag heeft de tennisbaan de eigenschappen van gravel, terwijl de bespeelbaarheid toeneemt.

Welke schone energie valt in de prijzen?

vrijdag 16 september 2005

In de aanloop naar Prinsjesdag komt de dans om de miljoenen voor duurzame energie goed op gang. Het kabinet beschikt, dankzij de hoge opbrengsten van aardgas en brandstofaccijnzen, over miljoenen euro’s ter stimulering van duurzame energie, al lijkt een flink deel naar Borssele te gaan.

Nederlandse kennis voor Noorse tunnel

vrijdag 9 september 2005

Volker Stevin Construction Europe en BAM Civiel gaan samen met Skanska (Zweden) de eerste afgezonken tunnel van Noorwegen bouwen. In 2010 kan het wegverkeer gebruikmaken van de Bjorvikatunnel onder de baai van Oslo.

Bodemvervuiling zichtbaar door EVS

vrijdag 2 september 2005

Tauw past sinds kort een Amerikaans computermodel toe, waarmee partijen snel en nauwkeurig bodemvervuiling zichtbaar kunnen maken. Tauw gebruikt het 3Dmodel bij een sanering in Nijmegen.

De metro die nooit afkwam

zaterdag 6 augustus 2005

Over enkele weken begint op het Damrak het afzinken van de betonnen startschacht voor de tunnelboor machines van de Noord/Zuidlijn. Ook in de jaren zeventig werkten de aannemers al met het afzinken van caissons voor de Oostlijn. Na de Noord/Zuidlijn (2012) zal het overigens nog jaren duren voordat het metronet helemaal voltooid is.

Tussen viool en oor zit de zaal

vrijdag 22 juli 2005

Op veel plaatsen in Nederland verrijzen nieuwe of gerenoveerde theater- en concertzalen. De akoestische kwaliteiten van die nieuwe zalen krijgen alle aandacht in het ontwerp. Zoals bij de verbouwde zaal van de Haarlemse Philharmonie.