donderdag 26 februari 2004
Frank Spaargaren treedt in 1964 in dienst bij de studieafdeling van de Deltadienst Rijkswaterstaat. Deze afdeling bereidt alle proeven voor die in het Waterloopkundig Laboratorium worden uitgevoerd in verband met de Deltawerken. Dat betreft onder andere de afsluitingen van Grevelingen, Haringvliet en Oosterschelde.
donderdag 19 februari 2004
‘Bij mijn sollicitatie bij Gasunie in 1966 zei de toenmalige personeelsdirecteur: meneer, u moet er rekening mee houden dat u bij Gasunie uw pensioen niet haalt, want over 25 jaar moet de Slochterenbel leeg zijn’, vertelt Bartholomeus. ‘Dan is kernenergie de energiebron voor Nederland’. Al snel bleek die visie achterhaald. Voor kernenergie was in Nederland slechts een bescheiden rol weggelegd. Zelfs ging men zich steeds meer zorgen maken over de eindigheid van fossiele energiebronnen.
donderdag 5 februari 2004
Begin januari is in Brazilië het grootste stortgasproject ter wereld opgeleverd. Arcadis en Van der Wiel Stortgas spelen een belangrijke rol.
donderdag 29 januari 2004
Topman Pischetsrieder van Volkswagen vindt de hybride auto een ecologische ramp. Niettemin heeft VW een dergelijke auto in ontwikkeling.
donderdag 29 januari 2004
Uit het jaaroverzicht van STD (Svensk Teknik och Design) blijkt dat de Nederlandse ingenieursbureaus het in 2003 redelijk tot goed hebben gedaan. Arcadis, Fugro en Grontmij behielden hun posities in de Europese top-tien.
donderdag 29 januari 2004
De kapingen van 11 september 2001 hebben wereldwijd een discussie losgemaakt over de veiligheid aan boord van vliegtuigen. NLR is betrokken bij het Europese Safee-project om met allerlei technologische barrières te voorkomen dat terroristen de macht overnemen in de cockpit.
donderdag 15 januari 2004
In 2006 moet de A380 zijn eerste commerciële vluchten maken. In Hamburg, samen met Toulouse de belangrijkste productievestiging, krijgen de montageen lakhallen langzaam maar zeker vorm. Imtech leverde een groot deel van de technische installaties.
donderdag 15 januari 2004
‘Je kunt nooit zeggen dat je dé innovator bent. Dan zeg je dat je onze lieve Heer bent. Je bouwt voor 95 procent voort op de kennis van anderen.’ De inmiddels 86-jarige Jacob Kistemaker spreekt met grote beslistheid. Over zijn kleding draagt hij een witte laboratoriumjas. Hij is nog enkele uren per week aanwezig bij het onderzoeksin stituut Amolf in Amsterdam. Een woordvoerder van Urenco zegt daarover: ‘De heer Kistemaker is al jaren met pensioen, maar er is niemand die hem dat durft te vertellen’.