Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Infrastructuur als kanarie in de kolenmijn

donderdag 19 november 2020

Een van de wonderlijkste niet-ingeloste beloften van Donald Trump is die van een nieuwe infrastructuur. Op campagne in 2016 had hij het vaak over het ‘verkruimelende’ Amerika, dat eruit zag ‘als een derdewereldland’, met een infrastructuur die ‘uit elkaar aan het vallen’ was. Tijdens zijn overwinningsspeech beloofde hij de snelwegen, bruggen en tunnels te herbouwen, ‘op een manier die, overigens, zijn gelijke niet kent’.

Tip: Natuur en bouwsector moeten bondgenoten worden

donderdag 19 november 2020

In het lezenswaardige 360 magazine verscheen een tijdje terug een boeiend artikel over de bouw in Duitsland waarin drie trends beschreven werden, aan de hand van sprekende voorbeelden. De bouwsector 'zaagt de takken door waar we op zitten', aldus het stuk dat oorspronkelijk verscheen in de Süddeutsche Zeitung en verder gaat over technologie, natuurlijke materialen en de combinatie met ecologie.

TW Podcast met Andy van den Dobbelsteen (TU Delft): Bijna energieneutraal is niet goed genoeg

woensdag 18 november 2020

Andy van den Dobbelsteen denkt graag decennia vooruit. Aannemers zouden uitsluitend nog woningen en kantoren bouwen met nul op de meter moeten bouwen, als het aan de hoogleraar Climate Design & Sustainability (TU Delft) ligt, want de huidige standaard van bijna energieneutraal (BENG) wordt hét energieprobleem van de toekomst. Koeling in de zomer en circulair bouwen moeten hoger op de agenda en bouwen in de Randstad is eigenlijk volstrekt onverantwoord, vindt Van den Dobbelsteen. Verder: hoeveel zin heeft het nu precies om als particulier je huis te verduurzamen? En Van den Dobbelsteen heeft een verrassend idee om de Elfstedentocht terug te krijgen.

Covid versnelt kantoortransformatie

vrijdag 13 november 2020

Doordat mensen vanwege het coronavirus gedwongen thuiswerken verandert de visie op de rol van het kantoor sneller dan ooit. Dat constateert Royal HaskoningDHV in een onlangs verschenen whitepaper.

‘Je doet dit voor de komende 100 jaar’

woensdag 4 november 2020

TW volgt dit najaar twee bijzondere projecten bij het Kanaal Gent-Terneuzen. De bouw van een van ‘s werelds grootste sluizen en het op afstand bedienbaar maken van twee draaibruggen. Het duurt nog even voor de technische installaties in de nieuwe sluis geïnstalleerd worden, maar we kunnen wel al een virtueel rondje door de sluis lopen.

Welke technologische ontwikkelingen blijven hangen na covid-19?

woensdag 4 november 2020

‘Innovatie gaat het snelst in crisistijd’, die kop stond laatst boven een interview in TW. Ik denk inderdaad dat een neveneffect van de coronacrisis is dat sluimerende maar disruptieve technologie nu begint aan het steile deel van de exponentiële groei. Zo hebben we recent bij TW een uitvraag gedaan naar baanbrekende ingenieursprojecten onder Nederlandse ingenieursbureaus voor onze special Visie 2021 die over zes weken verschijnt. Wat na mijn eerste ronde interviews opvalt is dat er veel projecten met baanbrekende technologie ingestuurd zijn, en bijna alle hebben een link met hoe we omgaan met de covid-19 pandemie.

Tip: Funderingslabel vanaf juli 2021

maandag 2 november 2020

Vanaf juli 2021 nemen taxateurs standaard een funderingsrisicolabel op in hun taxatierapport. Het label (van A tot E) is ontwikkeld door het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het label wordt bepaald met een database, die op basis van dertien indicatoren het risico op funderingsproblemen van ieder pand schat. De risico-indicatie was tot 29 oktober op funderingsrisico.fundermaps.com voor iedereen te zien.