Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Tip: Funderingslabel vanaf juli 2021

maandag 2 november 2020

Vanaf juli 2021 nemen taxateurs standaard een funderingsrisicolabel op in hun taxatierapport. Het label (van A tot E) is ontwikkeld door het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het label wordt bepaald met een database, die op basis van dertien indicatoren het risico op funderingsproblemen van ieder pand schat. De risico-indicatie was tot 29 oktober op funderingsrisico.fundermaps.com voor iedereen te zien.

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

donderdag 22 oktober 2020

Nederland bouwt niet ambitieus en toekomstbestendig genoeg, vindt hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft). ‘Nu bestaat nieuwbouw uit gebouwen die nét niet goed genoeg zijn. Die worden straks de grootste probleemgevallen.’

De techniek van samenleven

donderdag 22 oktober 2020

Heijmans legt de lat hoog voor de projecten die het in eigen beheer ontwikkelt. De nu in uitvoering zijnde Maanwijk in Leusden krijgt een gebiedslabel A en heeft naast deze duurzame gebiedsontwikkeling, met vele technische innovaties, sociale verbinding als speerpunt. Projectleider Joost Ruiterkamp van Heijmans neemt ons mee langs de bijzondere aspecten van het woningbouwproject.

De Deep Dig-It graaft dieper

donderdag 15 oktober 2020

Terwijl de vrachtschepen nietsvermoedend via de Maasmond naar de Rotterdamse haven varen, kruipt op ruim 20 m diepte de Deep Dig-It over de bodem. Daar maakt deze onderwatergraafmachine van Van Oord een sleuf van 5,5 m diep om de exportkabels naar een nieuw windpark te leggen.

‘Er rollen straks sluisdeuren ter grootte van een flatgebouw over de bodem’

donderdag 8 oktober 2020

TW volgt dit najaar twee bijzondere projecten in het Kanaal Gent Terneuzen. Het op afstand bedienbaar maken van twee draaibruggen en de bouw van een van 's werelds grootste sluizen. Dit keer zien we dat een deel van de bouwkuipen van de nieuwe grote (zee)sluis gereed zijn. 'We werken nu op –22m NAP', het grootste deel van de constructie ligt straks onder water, terwijl we ook rekening houden met zeespiegelstijging.'

Warmtebatterij belofte voor energietransitie

dinsdag 6 oktober 2020

De energietransitie belooft een permanente balanceer act te worden tussen een variabele energievraag en nog variabeler -aanbod. Betaalbare kort-cyclische opslag staat voor de deur in de vorm van batterijen. TNO hoopt met de thermochemische warmtebatterij een oplossing gevonden te hebben voor energieopslag voor de middellange (weken en maanden) en lange termijn (jaar).