Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Xprize voor CO2-vastlegging in cement

donderdag 29 april 2021

Twee bedrijven die CO2 vastleggen in cement hebben samen de Carbon Xprize gewonnen. De Carbon Xprize 5 jaar is geleden gestart om nuttige toepassingen te ontwikkelen voor de CO2 die bij een Amerikaanse kolencentrale en een Canadese gascentrale uit de schoorsteen komt. De productie van cement is verantwoordelijk voor 8 tot 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot volgens Marcius Extavour, vicepresident klimaat en energie bij de non-profit Xprize.

Als zelfs infrastructuur gepolariseerd wordt

zondag 18 april 2021

Eindelijk was het Infrastructuurweek, vorige week in de VS. Wanneer de vorige president een week aankondigde waarin hij plannen zou aankondigen om de belabberde infrastructuur van het land te verbeteren, kwam er zó vaak iets tussen dat ‘infrastructuurweek’ een begrip werd voor de onmacht van de president om iets constructiefs te doen. Maar de nieuwe president blijkt echt iets van plan.

Goede vraag: Wat stelt Biden precies voor in zijn giga-infra-plan?

woensdag 14 april 2021

Op 31 maart heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn ‘American Jobs Plan’ gepresenteerd. Biden wil in acht jaar tijd $2250 miljard steken in infrastructurele werken, van snelwegen, tot hoogspanningslijnen, waterleidingen, vliegvelden, openbaar vervoer, supersnel internet en veel onderzoek naar schone energie. Wat stelt Biden precies voor en hoe ambitieus is het plan eigenlijk?

Deltares test dijk van circulaire klei in Deltagoot

dinsdag 13 april 2021

Onderzoekers van Deltares testen een dijk van lokaal gewonnen klei in de Deltagoot. In de goot is een dwarsdoorsnede van de dijk op ware grootte nagebouwd en vervolgens onderworpen aan de omstandigheden van een superstorm. De proeven zijn onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar de geschiktheid van circulaire klei als materiaal voor dijkversterking.