Bouw & Civiele Techniek | Technisch Weekblad
Bouw & Civiele Techniek

Met de metro naar Schiphol

woensdag 2 december 2020

Met 71,7 miljoen reizigers was Schiphol in 2019 – vóór de coronacrisis – de derde luchthaven van Europa. Weliswaar zijn er diverse trein- en busverbindingen met Amsterdam, maar er is geen metrolijn van en naar de hoofdstad. Vooral buitenlanders verbazen zich daar wel eens over.

'Het gaat om meer dan de techniek achter een renovatie'

donderdag 19 november 2020

TW volgt dit najaar twee bijzondere projecten in het Kanaal Gent-Terneuzen. De bouw van een van ‘s werelds grootste sluizen en het op afstand bedienbaar maken van twee draaibruggen. Deze keer staan we stil bij alle belanghebbenden bij de draaibruggen, en de zoektocht naar een werkwijze waar iedereen zich in kan vinden. 'Het gaat hier om meer dan alleen onze technische oplossingen.'

Infrastructuur als kanarie in de kolenmijn

donderdag 19 november 2020

Een van de wonderlijkste niet-ingeloste beloften van Donald Trump is die van een nieuwe infrastructuur. Op campagne in 2016 had hij het vaak over het ‘verkruimelende’ Amerika, dat eruit zag ‘als een derdewereldland’, met een infrastructuur die ‘uit elkaar aan het vallen’ was. Tijdens zijn overwinningsspeech beloofde hij de snelwegen, bruggen en tunnels te herbouwen, ‘op een manier die, overigens, zijn gelijke niet kent’.

Tip: Natuur en bouwsector moeten bondgenoten worden

donderdag 19 november 2020

In het lezenswaardige 360 magazine verscheen een tijdje terug een boeiend artikel over de bouw in Duitsland waarin drie trends beschreven werden, aan de hand van sprekende voorbeelden. De bouwsector 'zaagt de takken door waar we op zitten', aldus het stuk dat oorspronkelijk verscheen in de Süddeutsche Zeitung en verder gaat over technologie, natuurlijke materialen en de combinatie met ecologie.

TW Podcast met Andy van den Dobbelsteen (TU Delft): Bijna energieneutraal is niet goed genoeg

woensdag 18 november 2020

Andy van den Dobbelsteen denkt graag decennia vooruit. Aannemers zouden uitsluitend nog woningen en kantoren bouwen met nul op de meter moeten bouwen, als het aan de hoogleraar Climate Design & Sustainability (TU Delft) ligt, want de huidige standaard van bijna energieneutraal (BENG) wordt hét energieprobleem van de toekomst. Koeling in de zomer en circulair bouwen moeten hoger op de agenda en bouwen in de Randstad is eigenlijk volstrekt onverantwoord, vindt Van den Dobbelsteen. Verder: hoeveel zin heeft het nu precies om als particulier je huis te verduurzamen? En Van den Dobbelsteen heeft een verrassend idee om de Elfstedentocht terug te krijgen.