Chemie & Materiaalkunde

TW Salarisonderzoek 2011

maandag 14 november 2011

Als hoogopgeleide technoloog of bètawetenschapper ga je pas echt goed verdienen als je je technische functie vaarwel zegt voor een baan in het management. Er is één uitzondering: de hoogleraar verdient – gemiddeld – het meest van allemaal. Dat blijkt uit het TW Salarisonderzoek, een van de grootste onderzoeken onder ingenieurs van de afgelopen jaren.

Top 30 R&D 2011

maandag 11 april 2011

Het jaar 2010 was geen goed jaar voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Het onderzoeksbudget van de top 30 van R&D-bedrijven daalde opnieuw, nu met gemiddeld 3 procent. Bij de onderzoeksinstituten bedroeg de daling 4,3 procent. Dat blijkt uit de R&D-cijfers die Technisch Weekblad jaarlijks verzamelt.

Gedreven door technologie-optimisme Premium

woensdag 15 april 2015

De r&d binnen AkzoNobel richt zich op alle vlakken van de bedrijfsvoering. Duurzaamheid en kostenverlaging liggen voor de hand, maar directeur innovatie en ‘technologie-optimist’ Peter Nieuwenhuizen noemt ook de relatie met klanten en toeleveranciers als belangrijke factor. ‘De technische uitwerking van innovatieve ideeën moet altijd gebeuren in samenwerking met de markt en klanten.’

Varen op gas maakt pas op de plaats Premium

dinsdag 12 mei 2015

Vloeibaar aardgas (lng) is vele malen milieuvriendelijker dan scheepsdiesel. De combinatie van scherpere milieu-eisen en lage prijzen van (schalie)gas leidt dan logischerwijs tot een groei van het aantal schepen dat ermee vaart. De financiering blijft echter een horde die veel reders kopschuw maakt.

Wubbolts: ‘Praten over inhoud in een strategische context’ Premium

vrijdag 26 september 2014

Wubbolts: ‘Praten over inhoud Als cto moet je een drijfveer hebben, een toekomstvisie. Voor Marcel Wubbolts, cto van DSM, was en is dit de introductie en doorontwikkeling van duurzame technologie in de maakindustrie. Hij deelt zijn ervaringen over de weg die hij bewandelde en licht zijn r&d-filosofie toe. ‘Nieuwsgierigheid helpt en zorgt voor inhoudelijke discussies.’

Gate terminal: van één naar vele lng-stromen

woensdag 16 september 2015

In 2005 startten N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V. met de ontwikkeling van de Gate terminal op de Maasvlakte, die in 2011 volledig operationeel werd. Destijds achtte men in Nederland de markt geschikt voor een flinke investering in de internationale lng-distributie vanuit Rotterdam. Door diverse ontwikkelingen op de markt veranderde de situatie en moest Gate terminal mee veranderen. Hoe is de situatie van de Rotterdamse lng-terminal tien jaar later?