Chemie & Materiaalkunde

Zonlicht zet CO₂ om naar methaan

Zonlicht is direct te gebruiken als ‘brandstof’ voor het aandrijven van chemische processen. TNO en de Belgische Universiteit Hasselt ontwikkelden het innovatieve concept dat dit mogelijk maakt.

Injecteerbare ‘chemo-gel’ mogelijk alternatief voor buikspoelingen bij buikvlieskanker

Buikvlieskanker is één van de dodelijkste kankertypes. Zonder behandeling is de verwachte overleving ongeveer 6 tot 12 maanden. Een gel die in de buikholte kan worden geïnjecteerd om daar tot wekenlang zeer lokaal chemotherapie af te geven kan een beter alternatief zijn voor de chemo-buikspoelingen, die nu gangbaar zijn. TU/e-hoogleraar Patricia Dankers , die aan de basis stond van de hydrogel, gaat deze nu testen in een vier jaar durende preklinische studie, samen met onderzoekers van Maastricht UMC+ en Catharina Ziekenhuis. KWF kankerbestrijding steunt het onderzoek met bijna 600.000 euro.

Duurzaam tweede leven voor kolencentrales Premium

Wat te doen met de kolencentrales die het komende decennium allemaal sluiten: slopen of hergebruiken? Duitsland zet met Electric Thermal Energy Storage in op hergebruik voor de opslag van duurzame energie. In ons land schakelen centrales over op de verbranding van biomassa.

How to weigh a protein molecule

A highly ambitious proposal to weigh the mass of a single protein molecule has won Dr Chirlmin Joo and his Korean colleague an HFSP research grant. What is their plan?

Drie Marie Curie Fellows voor UT

Anamarija Knezevic, Jamal Seyyed Monfared Zanjani en Chaofa Zhao ontvangen een Marie Curie Individual Fellowship van de Europese Commissie. Met deze Europese beurs van bijna twee ton kunnen de jonge, gepromoveerde wetenschappers twee jaar lang aan de slag op de UT.

Naar boven