Chemie & Materiaalkunde | Technisch Weekblad
Chemie & Materiaalkunde

PCR, antigeen en serologie: 5 lessen over coronatests

donderdag 28 januari 2021

Om de verspreiding van het coronavirus te analyseren en te kunnen beheersen is testen van cruciaal belang. Er zijn twee soorten Covid-19-tests: tests die zijn ontworpen om te detecteren of u nu de infectie heeft, en tests die controleren of u eerder geïnfecteerd bent geweest met het virus – SARS-CoV-2 – dat de ziekte veroorzaakt. Net als ieder ander product hebben deze tests verschillende mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid en kunnen ze voor verschillende doelen worden ingezet.

Universiteit Maastricht start opleiding voor 'Engineer van de toekomst'

maandag 18 januari 2021

Komend studiejaar start de Faculty of Science & Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht met de nieuwe bacheloropleiding Circular Engineering. De opleiding zorgt voor een nieuw soort ingenieur die niet geschoold is in één vakgebied, zo stelt Universiteit Maastricht, maar die over diverse disciplines heen kan kijken, rekening houdt met de footprint van materialen en naast technologie ook gevoel voor maatschappelijke verhoudingen heeft.

Consolidator Grant voor Jan Klärs

donderdag 10 december 2020

UT-onderzoeker Jan Klärs krijgt van de European Research Council een Consolidator Grant van 2 miljoen euro. De komende vijf jaar stort Klärs zich op het oplossen van complexe wiskundige problemen met behulp van fotonica en lasers.

Making chemical industries more biobased

woensdag 2 december 2020

In the transition to a more sustainable ‘green industry’, replacing chemical solvents by biological ones is a crucial step. UT Separation Technology Professor Boelo Schuur, investigates the application of natural solvents in existing chemical processes.

Van verpleegster tot gepromoveerd ingenieur

donderdag 19 november 2020

Ze vertrok als verpleegster uit Indonesië naar de Verenigde Staten, bleek in Houston over een uitzonderlijk talent voor wiskunde te beschikken en schoolde zich in Nederland om tot ingenieur. Als promovenda bij Chemical Engineering & Chemistry aan de TU/e wist Ria Sijabat vervolgens wiskundige modellen voor elektrolyse in membraanreactoren naar een hoger plan te tillen.

Boekrecensie: Op reis met het atoom

donderdag 19 november 2020

Van controverses, briljante ingevingen en romantische huwelijken tot pittoreske kerkjes, ontploffingen en kastelen – Traveling with the Atom heeft het allemaal. Een reisgids vol achtergrondinformatie, nu reizen even niet kan.

Zicht op betere kathode natriumbatterij

dinsdag 17 november 2020

Onderzoekers uit China en Delft hebben een stap gezet op weg naar de ontwikkeling van batterijen op basis van natrium. Natriumbatterijen hebben een iets lagere energiedichtheid (20 tot 30% ) dan gangbare Li-ion batterijen, maar ze zijn beter geschikt om omstreden en dure materialen als kobalt te omzeilen.