Chemie & Materiaalkunde | Technisch Weekblad
Chemie & Materiaalkunde

Universiteit Maastricht start opleiding voor 'Engineer van de toekomst'

maandag 18 januari 2021

Komend studiejaar start de Faculty of Science & Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht met de nieuwe bacheloropleiding Circular Engineering. De opleiding zorgt voor een nieuw soort ingenieur die niet geschoold is in één vakgebied, zo stelt Universiteit Maastricht, maar die over diverse disciplines heen kan kijken, rekening houdt met de footprint van materialen en naast technologie ook gevoel voor maatschappelijke verhoudingen heeft.

Consolidator Grant voor Jan Klärs

donderdag 10 december 2020

UT-onderzoeker Jan Klärs krijgt van de European Research Council een Consolidator Grant van 2 miljoen euro. De komende vijf jaar stort Klärs zich op het oplossen van complexe wiskundige problemen met behulp van fotonica en lasers.

Making chemical industries more biobased

woensdag 2 december 2020

In the transition to a more sustainable ‘green industry’, replacing chemical solvents by biological ones is a crucial step. UT Separation Technology Professor Boelo Schuur, investigates the application of natural solvents in existing chemical processes.

Van verpleegster tot gepromoveerd ingenieur

donderdag 19 november 2020

Ze vertrok als verpleegster uit Indonesië naar de Verenigde Staten, bleek in Houston over een uitzonderlijk talent voor wiskunde te beschikken en schoolde zich in Nederland om tot ingenieur. Als promovenda bij Chemical Engineering & Chemistry aan de TU/e wist Ria Sijabat vervolgens wiskundige modellen voor elektrolyse in membraanreactoren naar een hoger plan te tillen.

Boekrecensie: Op reis met het atoom

donderdag 19 november 2020

Van controverses, briljante ingevingen en romantische huwelijken tot pittoreske kerkjes, ontploffingen en kastelen – Traveling with the Atom heeft het allemaal. Een reisgids vol achtergrondinformatie, nu reizen even niet kan.

Zicht op betere kathode natriumbatterij

dinsdag 17 november 2020

Onderzoekers uit China en Delft hebben een stap gezet op weg naar de ontwikkeling van batterijen op basis van natrium. Natriumbatterijen hebben een iets lagere energiedichtheid (20 tot 30% ) dan gangbare Li-ion batterijen, maar ze zijn beter geschikt om omstreden en dure materialen als kobalt te omzeilen.

Ørsted en Yara starten project groene ammoniak

dinsdag 6 oktober 2020

Naast groene waterstof, kan ook groene ammoniak een belangrijke grondstof of energiedrager zijn tijdens de energietransitie. Daartoe smeedden Ørsted en Yara recent een samenwerkingsovereenkomst waarbij ze ammoniak uit groene waterstof willen produceren. Ørsted is ’s werelds grootste offshore windparkontwikkelaar en Yara is wereldwijd een toonaangevende producent van kunstmest waar ammoniak de belangrijkste grondstof voor is.