donderdag 24 september 2020
De optelsom van een serie marginale verbeteringen in de productie van beton kan wereldwijd zorgen voor halvering van de CO2-emissies door de industrie die nu goed is voor 8% van de totale, wereldwijde CO2-uitstoot.
vrijdag 11 september 2020
Het coronavirus is behalve een ziekteverwekker ook een stimulans voor de adaptatie in de gezondheidszorg van kunstmatige intelligentie, E-health, 3D-printing en misschien zelfs blockchain.
donderdag 10 september 2020
De proeffabriek van HYBRIT in het Zweedse Luleå om staal te produceren zonder gebruik van steenkool is in gebruik genomen. Staalproductie zorgt voor 5 tot 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot en vertegenwoordigt 10 tot 15% van het steenkoolgebruik. Bij gangbare staalproductie worden cokeskolen gebruikt om ijzeroxide in erts te raffineren. HYBRIT gebruikt hiervoor waterstof.
woensdag 22 juli 2020
Wetenschappers werken aan manieren om dat een lithium-zwavelbatterij meer oplaadcycli te laten doorlopen, voordat de batterij kapot gaat. Dit is nodig om dit batterijtype een realistisch alternatief te maken voor de huidige lithium-ion-batterijen.
maandag 20 juli 2020
maandag 6 juli 2020
Onderzoekers van TU/e, onder leiding van universitair hoofddocent Timothy Noël, hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor de directe omzetting van gasvormige, lichtgewicht koolwaterstoffen in bouwstenen voor medicijnen. Het proces vindt plaats bij kamertemperatuur en lage druk, door de moleculen met licht te beschijnen in aanwezigheid van een geschikte katalysator. Noemenswaardig is dat dit nieuwe proces sneller is en tot weinig of geen materiaalverspilling leidt. Dit werk is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Science.
vrijdag 22 mei 2020
Op 2 oktober 2019 opende Waterschap Rijn en IJssel in Zutphen de eerste grondstoffenfabriek ter wereld voor de productie van Kaumera Nereda® Gum (Kaumera). Deze duurzame grondstof wordt gewonnen uit slibkorrels, die zich vormen bij het Nereda-zuiveringsproces. Voor het terugwinnen van Kaumera uit rest- en afvalwater werken diverse partijen vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samen, waaronder Royal HaskoningDHV. Het ingenieursbureau richt zich hierbij op de engineering en besturing van het extractiesysteem.
donderdag 16 april 2020
Fotonica is een stap dichterbij dankzij onderzoek van onder andere de TU Eindhoven. Elektronica op basis van licht heeft veel voordelen. Licht kan tot duizend keer sneller signalen op een chip overbrengen en ondervindt veel minder weerstand dan elektronen, wat warmteproductie scheelt.