Chemie & Materiaalkunde | Technisch Weekblad
Chemie & Materiaalkunde

CO2-neutraal cement is mogelijk

dinsdag 24 september 2019

Cementproductie is goed voor 5 tot 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot en wordt gezien als een erg lastige sector om klimaatneutraal te maken, doordat ongeveer de helft van uitstoot niet ontstaat door het steenkoolverbranding, maar intrinsiek is aan het productieproces. Volgens prognoses zal de komende 40 jaar het aantal gebouwen op aarde ook nog eens verdubbelen: er zal iedere maand het equivalent van een geheel New York City worden bijgebouwd, stelt Yet-Min Chiang van MIT.

Zweedse auto’s gaan op hout rijden

dinsdag 17 september 2019

TechnipFMC en de Twentse onderneming BTG-BTL gaan in Zweden een fabriek opzetten die uit houtresten bio-olie maakt. Een raffinaderij zal deze olie vervolgens verwerken tot benzine voor voertuigen.

Klimaatsystemen in musea lijken te streng afgesteld

woensdag 11 september 2019

Grote musea hebben een klimaatsysteem om de tentoongestelde objecten te beschermen tegen verbuigingen of scheuren. Die systemen zijn ingesteld op een beperkte schommeling in luchtvochtigheid, ervan uitgaande dat te grote variaties schadelijk zijn. Die aanname is echter nooit wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek van TU/e-promovendi Thomas Arends en Rianne Luimes geeft nu aanwijzingen dat ruimere schommelingen toelaatbaar zijn. Dat zou veel energie en daarmee CO2 kunnen besparen.

Strategisch inzetten op 3D-printen

dinsdag 27 augustus 2019

Tien jaar geleden had ik voor het eerst een 3D-geprint voorwerp vast: een toren uit een schaakspel van doorzichtig plastic. Hol van binnen, met binnenin een wenteltrap, volledig uit één deel geprint. Via 3D-printen (3DP) of Additive Manufacturing (AM) zijn vormen uit één stuk materiaal mogelijk, die op geen enkel andere conventionele manier van maken mogelijk zijn. Fascinerend.