Delfstoffenwinning | Technisch Weekblad
Delfstoffenwinning

Tata bezuinigt flink met mengers

woensdag 22 juni 2016

Tata Steel in IJmuiden zegt 42 miljoen kWh/jaar aan energie te besparen doordat het zijn ruw­ijzermengers aan de binnenkant heeft voorzien van een nieuwe isolerende laag stenen.

‘Groningse huizen behoorlijk aardbevingsbestendig’ Premium

vrijdag 17 juni 2016

  • Twee woningtypen getest
  • Trilplateau van 5,5 x 7 m

Vorige week was de Italiaanse ir. Rui Pinho in Nederland om uitleg te geven over het onderzoek dat EUcentre in opdracht van de NAM doet aan de aardbevingsbestendigheid van de Groningse huizen. De NAM wil namelijk weten of de woningen veilig zijn bij zwaardere geïnduceerde bevingen. Een antwoord op die vraag blijkt niet eenvoudig, want het ene type woning zal beter bestand zijn tegen aardbevingen dan het andere type.

Groningen bouwt eigen triltafel

dinsdag 7 juni 2016

Op 1 juni startte op de Groningse Zernike Campus officieel de bouw van een testhal die onder andere een eigen triltafel krijgt, voor onderzoek naar toekomstbestendig bouwen.

Intriges rondom Groninger gaswinning

donderdag 2 juni 2016

Met hun boek De Gaskolonie duiken NOS-redacteurs Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start in de geschiedenis van, de politiek rondom en het leed veroorzaakt door het Groninger gasveld. Ze ondervroegen alles betrokken partijen, zoals de NAM, de Rijksoverheid en omwonenden over zowel de feitelijke gebeurtenissen als de persoonlijke ervaringen van wat tot een van de grootste hoofdpijndossiers van minister Kamp van EZ is verworden.

‘Radioactief afval kan in boorgat‘ Premium

vrijdag 20 mei 2016

Berging van radioactief afval in diepe boorgaten biedt zowel veiligheidstechnische als economische voordelen. Er is nader onderzoek nodig voordat deze techniek daadwerkelijk in Nederland toegepast kan worden. Dat stelt TNO in een nog niet gepubliceerde Positition Paper.

Nieuw diepterecord voor Shell met FPSO

donderdag 12 mei 2016

  • Ontkoppelt bij gevaar
  • Tienjarige lease

Shell verankert in de Golf van Mexico momenteel het olieproductieplatform Turritella. Dit Floating Production Storage and Offloading (FPSO) schip zal olie en gas winnen uit The Stones, een nieuwe concessie 300 km uit de kust van de staat Louisiana. Omdat de FPSO Turritella opereert in water met een diepte van 2.900 m, lost het Shells Perdido af als het diepste productieplatform ter wereld: de Perdido opereert momenteel in de Golf van Mexico in water dat ´slechts´ 2.450 m diep is.

NAM wil productieplafond Groninger gasveld omhoog

maandag 25 april 2016

  • Productieplafond 33 bcm
  • 'Bijna 25 % minder winning'

De NAM adviseert in het nieuwe meerjarige Winningsplan om het huidige productieplafond (de maximale hoeveelheid aardgas die per jaar gewonnen mag worden) van het Groninger gasveld te verhogen naar 33 bcm (miljard m3). Dit plafond ligt momenteel op 30 bcm. Niet verhogen van dit plafond bedreigt de economische basis onder het plan om huizen in het aardbevingsgebied te versterken, zo schreef Shell (met ExxonMobil eigenaar van de NAM) in een uitgelekte notitie. Verontwaardigde politici spreken van chantagepraktijken, omdat het herstellen van veroorzaakte schade in het gebied sowieso een juridische verplichting is.