Electrotechniek & Micro-elektronica

‘Polymeerzonnecellen worden niche’

Plooibare organische polymeerzonnecellen hebben een lager rendement en kortere levensduur dan gangbare zonnecellen op basis van silicium. Desondanks zien Amerikaanse onderzoekers mogelijkheden voor niche-toepassingen, bijvoorbeeld op afgelegen plekken waar weinig stroom nodig is.

Kwaliteitscontrole op nanoschaal Premium

Waar de betrouwbaarheids- en kwaliteitscontrole van nieuwe automodellen traditioneel in de eindfase van de ontwikkeling plaatsvond, schuiven die controles tegenwoordig steeds verder naar voren. De nieuwe tijd vraagt om een virtuele en digitale r&d-aanpak.

Haaienhuid printen op grote schaal

Er is een trend in de oppervlaktebehandelende industrie: er is veel interesse in functionele coatings die bijvoorbeeld zelfhelend of weerstandreducerend zijn. De Delftse Technostarter Qlayers speelt hier slim op in.

Van Steen en Verdonschot nieuwe wd’s

Twee van de drie ‘onderzoeksinstituten nieuwe stijl’ hebben een nieuwe wetenschappelijk directeur. Hoogleraar Maarten van Steen krijgt de leiding over het Institute for Digital Society en deeltijdhoogleraar Nico Verdonschot komt aan het hoofd te staan van het TechMed Institute.

Schaatsen op de grens

Op 9 februari gaan de Olympische Winterspelen 2018 van start. Dit sportevenement draait voor Nederland traditiegetrouw vooral om schaatsen. Naast spierkracht wordt ook veel technologie uit de kast getrokken om tot topprestaties te komen.

Hoe nodig is opslag in het elektriciteitsnet?  Premium

Met de opkomst van zonne- en windenergie neemt de vraag toe naar opslag in het elektriciteitsnet, om de pieken in zowel aanbod als vraag op te vangen. Er zijn vele initiatieven, maar hoe groot is die vraag nu eigenlijk?

Micro-spectrometer voor smartphone

Onderzoekers van de TU/e hebben een micro-spectrometer ontwikkeld, die net zo nauwkeurig is als tafelgrote modellen en in de toekomst geïntegreerd kan worden in smartphones. Zo kan de spectrometer bijvoorbeeld ingezet worden voor bloedsuikermetingen, het meten van fijnstof of het controleren van versheid van etenswaren.

Naar boven