Elektrotechniek & Micro-elektronica | Technisch Weekblad
Elektrotechniek & Micro-elektronica

'Veilige omgang met intelligente machines: regel het nu!'

dinsdag 12 januari 2021

Tijdens de coronacrisis neemt digitalisering een vlucht. We zitten dagelijks in online vergaderingen en in binnen- en buitenland wordt aan corona-apps gewerkt om met kunstmatige intelligentie (AI)  en robots corona het hoofd te bieden. Wanneer robots met AI worden uitgerust veranderen die van mechanische verlengstukken tot intelligente actoren waarmee mensen samenwerken en het is vooralsnog niet duidelijk welke risico’s mensen lopen. Want wat doen we als er niet van uit kunnen gaan dat de mens de intelligentste schakel is?

Razendsnelle dataverbinding tussen CERN en Amsterdam

dinsdag 12 januari 2021

Maar liefst 400 Gigabits kunnen per seconden heen en weer suizen door een dataverbinding tussen het Europese deeltjesfysica-instituut CERN in Genève de Amsterdamse SURF en Nikhef. Het is de snelste internationale verbinding ter wereld. Tot nu toe was 100 Gbit/s het hoogst haalbare.

Goede vraag: Wat moeten we met ons elektronisch afval doen?

zaterdag 9 januari 2021

Een mobiele telefoon gebruik je gemiddeld 2 tot 3 jaar. Een laptop gaat 3 tot 4 jaar mee. Daarna eindigt het op zolder of als elektronisch afval, e-waste. Deze groeiende afvalstroom bevat waardevolle, zeldzame metalen, maar is vanwege de complexiteit lastig te recyclen. Op zit moment wordt slechts 20% van het elektronische afval gerecycled. Wat is er nodig om onze elektronische troep beter te recyclen?

Trekken aan een nanodraad

vrijdag 8 januari 2021

De spin van elektronen opgesloten in zogeheten quantumdots zou gebruikt kunnen worden als bit voor een quantumcomputer. Promovendus Hans Tholen onderzocht of je die spin mogelijk kunt manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten.

Miljoenenbeurzen brengen DNA-computer en langer houdbare donororganen dichterbij

donderdag 10 december 2020

TU/e-onderzoekers Ilja Voets en Tom de Greef ontvangen beiden een Consolidator Grant van twee miljoen euro van de European Research Council (ERC), waarmee ze hun eigen onderzoekslijn kunnen uitbouwen. De Greef wil met de beurs tot een werkende DNA-computer komen, die de rekenkracht van moleculen inzet om biologische informatie te verwerken en op te slaan. Voets gaat nieuwe materialen ontwikkelen die, geïnspireerd op antivrieseiwitten uit de natuur, het mogelijk maken om complexe weefsels of donororganen bevroren langer te bewaren.

'Photovoltatronics’: slimme, sprekende zonnecellen

dinsdag 1 december 2020

Volgens onderzoekers van de TU Delft is het mogelijk om slimme zonnecellen te maken die de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk verdelen om zo nog meer uit zonne-energie te halen. Dat is mogelijk door zonnecellen met elkaar te verbinden en een deel van hun opgewekte stroom te gebruiken om ze met elkaar en met andere apparaten te laten communiceren.