Elektrotechniek & Micro-elektronica | Technisch Weekblad
Elektrotechniek & Micro-elektronica

Trekken aan een nanodraad

vrijdag 8 januari 2021

De spin van elektronen opgesloten in zogeheten quantumdots zou gebruikt kunnen worden als bit voor een quantumcomputer. Promovendus Hans Tholen onderzocht of je die spin mogelijk kunt manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten.

Miljoenenbeurzen brengen DNA-computer en langer houdbare donororganen dichterbij

donderdag 10 december 2020

TU/e-onderzoekers Ilja Voets en Tom de Greef ontvangen beiden een Consolidator Grant van twee miljoen euro van de European Research Council (ERC), waarmee ze hun eigen onderzoekslijn kunnen uitbouwen. De Greef wil met de beurs tot een werkende DNA-computer komen, die de rekenkracht van moleculen inzet om biologische informatie te verwerken en op te slaan. Voets gaat nieuwe materialen ontwikkelen die, geïnspireerd op antivrieseiwitten uit de natuur, het mogelijk maken om complexe weefsels of donororganen bevroren langer te bewaren.

'Photovoltatronics’: slimme, sprekende zonnecellen

dinsdag 1 december 2020

Volgens onderzoekers van de TU Delft is het mogelijk om slimme zonnecellen te maken die de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk verdelen om zo nog meer uit zonne-energie te halen. Dat is mogelijk door zonnecellen met elkaar te verbinden en een deel van hun opgewekte stroom te gebruiken om ze met elkaar en met andere apparaten te laten communiceren.

Radio uit laserlicht

vrijdag 27 november 2020

Om de groei van het - mobiele - dataverkeer bij te houden, zijn draadloze signalen met een steeds kortere golflengte nodig. Promovendus Álvaro Morales Vicente (TU/e) onderzocht hoe je zogeheten millimetergolven kunt opwekken en uitzenden met behulp van fotonische chips.

Oven voor e-waste recycling onthuld in Son

vrijdag 20 november 2020

“Vandaag laten we onze oven aan de wereld zien” zegt Dirk van Meer, oprichter van Team CORE (TU/e) dat wereldwijd complex elektronisch afval wil recyclen. De onthulling gebeurt tijdens een livestream waarin onder andere prins Constantijn en Diederik Samsom een woordje richten aan de kijkers. Ook laat CORE zien hoe ze de CO2-uitstoot wil compenseren.

“MOOCs maken kost kruim, maar je hebt wat”

dinsdag 10 november 2020

Decaan Bart Smolders van Electrical Engineering aan de TU/e werkte anderhalf jaar met een klein team aan een micromaster, die werd verpakt in drie MOOCs, Massive Open Online Courses. Het eerste deel werd maandag gelanceerd op Coursera en zo’n tweehonderd cursisten hebben zich al aangemeld. Goed voor onze naamsbekendheid en voor het aantrekken van talent, zegt Smolders. Het kostte hem “wel wat kruim”, maar hij hoopt andere wetenschappers binnen zijn faculteit en de TU/e ermee te inspireren.