Elektrotechniek & Micro-elektronica | Technisch Weekblad
Elektrotechniek & Micro-elektronica

Radio uit laserlicht

vrijdag 27 november 2020

Om de groei van het - mobiele - dataverkeer bij te houden, zijn draadloze signalen met een steeds kortere golflengte nodig. Promovendus Álvaro Morales Vicente (TU/e) onderzocht hoe je zogeheten millimetergolven kunt opwekken en uitzenden met behulp van fotonische chips.

Oven voor e-waste recycling onthuld in Son

vrijdag 20 november 2020

“Vandaag laten we onze oven aan de wereld zien” zegt Dirk van Meer, oprichter van Team CORE (TU/e) dat wereldwijd complex elektronisch afval wil recyclen. De onthulling gebeurt tijdens een livestream waarin onder andere prins Constantijn en Diederik Samsom een woordje richten aan de kijkers. Ook laat CORE zien hoe ze de CO2-uitstoot wil compenseren.

“MOOCs maken kost kruim, maar je hebt wat”

dinsdag 10 november 2020

Decaan Bart Smolders van Electrical Engineering aan de TU/e werkte anderhalf jaar met een klein team aan een micromaster, die werd verpakt in drie MOOCs, Massive Open Online Courses. Het eerste deel werd maandag gelanceerd op Coursera en zo’n tweehonderd cursisten hebben zich al aangemeld. Goed voor onze naamsbekendheid en voor het aantrekken van talent, zegt Smolders. Het kostte hem “wel wat kruim”, maar hij hoopt andere wetenschappers binnen zijn faculteit en de TU/e ermee te inspireren.

Canon innoveert met inkjetprinters

woensdag 4 november 2020

Canon bracht deze zomer de varioPRINT iX op de markt: een productieprinter die razendsnel en on-demand de meest uiteenlopende opdrachten weet te verwerken. De iX geeft een goed beeld van waar de printtechnologie zich bevindt en naartoe beweegt. Want ondanks – en wellicht zelfs dankzij – de digitale revolutie zal er voorlopig nog veel vraag zijn naar innovatie op het gebied van printers. Bas Smeets, projectleider R&D bij Canon Production Printing, licht de stand van zaken toe.

Batterij van Stedin moet stroompiek door inductie-koken opvangen

dinsdag 20 oktober 2020

Netbeheerder Stedin is in de Utrechtse wijk Overvecht vorige maand een experiment begonnen met een inpandige batterij om de stroompieken van inductieplaten op te vangen in een flat die volledig is overgestapt op elektrisch koken. Stedin hoopt met de strategische inzet van batterijen netverzwaring te kunnen vermijden of uitstellen. Hiermee creëert het ruimte voor woningcorporaties om te beginnen met verduurzaming op plekken waar anders het stroomnet een bottleneck zou kunnen vormen.