Elektrotechniek & Micro-elektronica | Technisch Weekblad
Elektrotechniek & Micro-elektronica

Quantumrelletje

donderdag 7 november 2019

Afgelopen anderhalve maand speelde er een kleine quantumrel. Eind september lekte een wetenschappelijke artikel uit waarin onderzoekers van Google schreven dat ze quantumsuperioriteit hadden bereikt.

Contouren van een nieuw energienet

dinsdag 5 november 2019

Nederland staat voor een grote verbouwing. Een nieuwe energiehuishouding vergt nieuwe regels. Zonder systeemvisie lopen we vast, waarschuwt Han Slootweg, die namens netbeheerder Enexis dagelijks werkt aan de energietransitie.

Slim skateboard helpt skaters bij oefenen tricks

dinsdag 22 oktober 2019

Het Urban Sports Performance Centre heeft een skateboard ontwikkeld dat skaters feedback geeft bij het uitvoeren van tricks. De SenSkate komt voort uit het project Nano4Sports, dat uitwisseling van kennis tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland bevordert.

Zonnecellen voor binnenshuis

maandag 23 september 2019

Wetenschappers uit Zweden en China hebben organische zonnecellen voor gebruik binnenshuis ontwikkeld. Ze beschrijven in Nature Energy een vlakje van 1 cm2 dat bij diffuus licht met een intensiteit van 1000 lux 26 % procent van het licht in elektriciteit omzette.

Batterijen doorgelicht door TU/e promovendus

woensdag 18 september 2019

We worden steeds afhankelijker van oplaadbare batterijen. Voor veel mensen is de ladingstoestand van hun smartphone een continue bron van zorg, en het lijkt een kwestie van tijd voordat we allemaal elektrisch rijden. Promovendus Henrik Beelen ontwikkelde een methode om de temperatuur binnenin zulke batterijen te meten. Voor de veiligheid en om beter te kunnen inschatten hoe vol de batterij nog is.