Energie | Technisch Weekblad
Energie

Opslag kernafval voorwaarde voor bouw nieuwe kerncentrales

maandag 20 december 2021

Volgens het regeerakkoord zorgt het nieuwe kabinet “voor veilige, permanente opslag van kernafval.” Ook zet het “kabinet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales,” en reserveert daarvoor “5 miljard euro.” De regering geeft niet aan op welke manier gezorgd moet worden voor de opslag van kernafval. Hiervoor moet immers een veilige opslagperiodevan een miljoen jaar gegarandeerd zijn.ii iii In Nederland staat de opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels nog steeds op het programma. Het is aan de nieuwe regering om eerst aan te tonen dat opslag in Nederlandse zoutkoepels echt veilig is, voordat besloten kan worden tot de bouw van nieuwe kerncentrales. De buitenlandse ervaringen helpen niet echt mee.

‘We moeten anders gaan denken over koeling’

woensdag 8 december 2021

Koeling van voedsel, medicijnen en gebouwen is een hoeksteen van onze moderne manier van leven, maar het is ook een grote bron van broeikasgasemissies. Als de wereld in de komende decennia klimaat- en ontwikkelingsdoelen wil realiseren, zullen we anders over moeten gaan nadenken over de manier waarop we dingen koel houden, stelt professor Toby Peters (University of Birmingham).

Zijn klimaatdoelen haalbaar zonder kernenergie?

zaterdag 4 december 2021

In 2050 moet de energievoorziening volledig CO2-neutraal en duurzaam zijn. Steeds meer Europese landen hebben daarom hernieuwde interesse in kernenergie, ook Nederland. Klimaat- en kernenergie-experts Heleen de Coninck, Marco de Baar en Niek Lopes Cardozo spreken zich uit over de vraag of we kernenergie nodig hebben om de klimaatdoelen te halen, en vertellen meer over de status van kernfusie als duurzame energiebron.

Solar Boat gaat vliegen met Formule 1-stuur

zaterdag 4 december 2021

Met onder andere een Formule 1-stuur, een membraam om de motor en een betere batterij hoopt Solar Boat Twente in 2022 beter te presteren met de boot ‘Echo’. Dat maakte teammanager Robin Rijnhout gisteren bekend vanuit de Twentse Bierbrouwerij tijdens hun ‘concept reveal’.

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

woensdag 1 december 2021

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen. Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.