Energie | Technisch Weekblad
Energie

Nieuwe waterstofauto, maar geen Eco Marathon

vrijdag 3 juli 2020

Green Team Twente onthulde zojuist digitaal zijn nieuwe waterstofauto, de Aurora 3. De studenten zijn ervan overtuigd dat deze auto beter is dan haar prijswinnende voorganger, maar kunnen dat vanwege de crisis niet in competitieverband bewijzen.

Koel in twee klikken

vrijdag 3 juli 2020

Met de zomer in zicht en noodgedwongen thuis achter je laptop op een snikhete zolderkamer is de keuze snel gemaakt. Sinds enkele jaren is de verkoop van airco’s al flink groeiende, maar door het thuiswerken in coronatijd schaffen nu nog meer mensen een airco aan. Kies niet te snel, waarschuwen drie TU/e-experts. Met een energievreter in huis ben je klimaattechnisch en voor je portemonnee niet slim bezig. Gelukkig zijn er ook andere manieren om thuiswerken in de hitte wat aangenamer te maken.

Slimme windturbine beschermt het net

dinsdag 30 juni 2020

Een ‘slim’ systeem dat de opslag en afgifte van energie van windturbines regelt, kan het risico op stoomuitval verminderen. Daardoor kan het gebruik van windenergie wereldwijd toenemen zonder dat de balans van vraag en aanbod in het elektriciteitsnet verstoord raakt.

Hoge verwachting van slimme ramen

dinsdag 30 juni 2020

Over 3 à 4 jaar kunnen slimme ramen, die ’s winters extra isoleren en ’s zomers extra verkoelen op de markt  zijn. Dat verwacht TNO, waar de ramen nu op laboratoriumschaal op 50 bij 50 cm worden getest.