Energie | Technisch Weekblad
Energie

Nobian past productie aan op stabiliteit stroomnet

dinsdag 19 oktober 2021

Nobian zal de chloorproductie in zijn Rotterdamse fabriek continue automatisch aanpassen als er plotseling meer of minder stroom beschikbaar is. Het is de eerste industriële afnemer die Vattenfall helpt om het stroomnet beter in balans te houden.

Solar Team Twente in Marokko: Dagelijks een nieuwe strategie

dinsdag 19 oktober 2021

Solar Team Twente is een van de acht teams die deelneemt aan de Solar Challange Morocco. In vijf dagen rijden de teams zo’n 2500 km met hun door zonne-energie aangedreven auto. De opdracht is eenvoudig: de snelste auto wint. Mark van Eijk vertelt wekelijks over de voortgang van Solar Team Twente.

Team CORE gaat onder water voor unieke batterijrecycling

donderdag 14 oktober 2021

Het gaat nog te vaak mis bij het inleveren en recycleren van oude batterijen, met batterijbranden als gevaarlijkste gevolg. Studententeam CORE (TU/e) presenteerde maandag 11 oktober hun nieuwste installatie, een shredder die batterijen volledig onder water kan versnipperen, als eerste stap van een recyclinglijn waarin batterijen op een veilige manier hergebruikt kunnen worden.

Hoe ontlasten we het stroomnet?

vrijdag 8 oktober 2021

Toen Rik Fonteijn vier jaar geleden aan zijn promotie bij Electrical Energy Systems (TU/e) begon, vermoedde hij nog niet hoe actueel zijn onderzoeksonderwerp nu zou zijn. Dat de flexibiliteit van lokale opwekkers en afnemers van elektriciteit benut moet worden om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan, dat was een scenario voor rond 2030. Maar nu al wordt met spoed de regelgeving aangepast om dat mogelijk te maken.

Nieuw Delfts lab voor toekomstbestendig elektriciteitsnet

maandag 4 oktober 2021

Het Nederlandse elektriciteitsnet is nu niet klaar voor de toekomst. Daar wil het op vrijdag 1 oktober geopende Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) in Delft verandering in brengen. Er zullen nieuwe, soms slimme, componenten ontwikkeld en getest worden in relatie tot het gehele energiesysteem om de veiligheid van het net te waarborgen. Het lab is een samenwerking tussen de TU Delft, de overheid en andere partners zoals netbeheerder TenneT.

Iedereen een groene bril op

maandag 4 oktober 2021

Het is herfstig woensdag, maar in de Markthal worden zonnebrillen uitgedeeld. Ze hebben groene glazen, want de Energy Learning Community wil alle studenten uitnodigen door een groene bril naar hun professionele toekomst te kijken. Studenten Charlot Felderhof en Ivo van der Peet werken mee aan dit nieuwe initiatief: “Want we hebben iedereen – TU/e’ers, hbo’ers en mbo’ers – nodig om de energietransitie te bereiken.”