Energie | Technisch Weekblad
Energie

De rol van waterstofgas in de energietransitie

maandag 28 september 2020

De Nederlandse netbeheerders zijn druk bezig met de energietransitie. Ze willen aardgas vervangen door warmtenetten en woningen opleveren die all-electric zijn. Een veel minder gehoord onderwerp is waterstof. Volgens Elbert Huijzer, Asset Manager en Strateeg bij netwerkbedrijf Alliander, zal ook waterstofgas een belangrijke rol gaan spelen bij het verduurzamen van onze energie.

Zie ginds gaat de emissievrije boot

donderdag 24 september 2020

Grote veranderingen zijn nodig om de wereld op een goede manier achter te laten. Dat is de overtuiging van het nieuwe bedrijf Zero Emission Services. En dit ambitieuze bedrijf maakt precies zo’n grote verandering mogelijk met emissievrije binnenvaart.

Tip: Geopolitieke gevolgen van de energietransitie

donderdag 24 september 2020

Het invloedrijke weekblad The Economist is voorzichtig optimistisch over de consequenties van de energietransitie voor de geopolitiek. Een duurzaam energiesysteem belooft gezonder, politiek stabieler en economisch minder fluctuerend te zijn dan het huidige fossiele energiesysteem dat nog altijd in 85% van de wereldwijde energiebehoefte voorziet. Sinds 1970 is de prijs van olie maar liefst 62 keer met meer dan 30% omhoog of omlaag geschoten binnen een half jaar. De belangrijkste verliezers zijn de olielanden en dé grote winnaar is China met een centrale rol als ‘elektrostaat’.

De bodem als betrouwbare warmtebatterij

donderdag 24 september 2020

In wat eens de directiekamer van het Shell-lab in Rijswijk was, belegde de TNO-afdeling Energietransitie op 9 september een sessie met als thema: ‘naar een betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig duurzaam energiesysteem’. Waar tot voor kort alles draaide om olie en gas, ging het nu – Shell heeft zich teruggetrokken aan de andere kant van de Lange Kleiweg – over energie uit zon, wind en de bodem. Ook een grote boorinstallatie heeft TNO van de overbuurman overgenomen. Maar die dient nu voor onderzoek naar diepe aardwarmte, boormaterialen en warmteopslag. ‘Het lab is omgekat’, aldus Frank van Bergen, programmamanager warmteopslag van TNO.