Energie | Technisch Weekblad
Energie

Wedstrijdje ver-plassen over solid state batterij

dinsdag 15 december 2020

Solid state batterijen gelden al decennia als de grote belofte in batterijenland. Door het vervangen van vloeibaar elektrolyt in Li-ion-batterijen door een vast materiaal kan de energiedichtheid omhoog en gaat de brandgevaarlijkheid omlaag. De batterij wordt minder gevoelig voor doorprikken en vorming van dendrieten die kortsluiting kunnen veroorzaken. Tot nu was niemand geslaagd in de grote uitdaging om een vast materiaal te vinden dat snel genoeg elektronen doorgeeft. Maar deze maand buitelen plotseling de bedrijven over elkaar heen met grootse aankondigingen over vaste-stof-batterijen.

Tip: Geen woorden maar daden voor industrie

dinsdag 15 december 2020

Remco de Boer maakt in de aanloop naar de verkiezingen een serie Studio Energie-podcasts met uitgesproken energiedeskundigen over hoe zij de energietransitie aan zouden pakken als ze minister waren. In de eerste aflevering horen we de Neder-Française Laetitia Ouillet (De Windvogel) die net klaar is met het opzetten van energie-instituut EIRES aan de TU/e.

#Astongate: hoe nepnieuws (soms) averechts kan werken

donderdag 10 december 2020

Eén van de dingen die ik veel doe is het weerleggen van nepnieuws over elektrische auto's. Als er een nieuw rapport uitkomt waaruit zogenaamd blijkt dat elektrische auto's toch niet zo goed zijn voor het milieu krijg ik direct berichten via whatsapp, email en twitter dat ik dat rapport eens onder de loep moet nemen. Meestal kan ik het op twitter dan vrij snel debunken. Maar wat eind november gebeurde was wel heel bizar.

‘‘Off grid’ wint ijzerpoeder van andere energiedragers’

dinsdag 8 december 2020

IJzerpoeder gaat een belangrijke rol spelen in een duurzaam energiesysteem, denken Philip de Goey (PG) en Tim Spee (TS) van de TU/e. Het is veiliger en compacter dan alternatieven als waterstof en ammoniak. De Goey (hoogleraar verbrandingstechnologie) en Spee (projectleider van het Metal Power consortium) zien de circulaire brandstof als hét medium om wind- en zonne-energie van ver weg naar Nederland te vervoeren.