Energie

TU Delft en KNMI leveren technische doorbraken 2020

dinsdag 10 maart 2020

Een quantummechanica project aan de TU Delft staat nummer één in de top-tien van technologische doorbraken voor 2020 van Technology Review. Het Amerikaanse tijdschrift schrijft dat een team in Delft onder leiding van Stephanie Wehner werkt aan de ontwikkeling van internetverbindingen tussen vier Nederlandse steden die geheel gebaseerd zijn op principes van quantummechanica. De verbindingen benutten paren verstrengelde fotonen. Zo’n paar kan niet worden gelezen zonder dat de boodschap die het draagt verandert waardoor de verbinding niet ongemerkt gehackt kan worden.

Nieuwe analyse van energieverbruik datacenters stelt gerust

dinsdag 10 maart 2020

In de afgelopen jaren voorspelden verschillende bezorgde studies en artikelen, dat het energieverbruik van datacenters onstuitbaar zou groeien door steeds intensiever gebruik van cloud-diensten en HD-streaming. Maar volgens de nieuwe analyse ‘Recalibrating global data center energy-use estimates’ in vakblad Science hebben de voorgaande studies één ding gemeenschappelijk: ze kloppen niet. Volgens de vier auteurs hebben de eerdere onderzoeker ‘een blinde vlek’: ze rekenden niet mee dat datacenters spectaculair veel zuiniger zouden worden. Waar die onderzoekers wél gelijk in hadden: de veronderstelling dat het gebruik van clouddiensten enorm zou groeien, klopte als een bus. Sinds 2010 is het aantal berekeningen in datacenters verzesvoudigd, het internetverkeer vertienvoudigd en is de opslagcapaciteit in datacenters met een factor 25 gegroeid. Zonder indrukwekkende efficiencyverbeteringen zou het energieverbruik van datacenters inderdaad van ongeveer 200 TWh (1 % van het wereldwijde elektriciteitsverbruik) zijn uitgegroeid tot apocalyptische proporties. Maar energiezuinigheid dus.

Blijf niet aan die laadpaal kleven

maandag 9 maart 2020

Hetzelfde beleid dat elektrische auto’s populair maakte, een laadpaal voor de deur en een vaste parkeerplek, brengt verdere groei van elektrisch vervoer in gevaar. Met minder dan vier procent van het totaal zijn elektrische auto’s nog een kleine minderheid, maar hun aantal groeit snel. Zo verdubbelde het aantal volledig elektrische auto’s vorig jaar, terwijl het aantal plug-in hybriden gelijk bleef. En de ambities rijken veel verder. Het Klimaatakkoord belooft dat in 2030 alle nieuw aangeschafte auto’s elektrisch zijn.

Groen-gasproductie zonder uitstoot

vrijdag 6 maart 2020

Emmen krijgt een fabriek die groen gas en een bodemverbeteraar gaat produceren, zonder afval of uitstoot. Het bedrijf Stercore beweert dit te kunnen doen door mest niet te vergisten, maar te vergassen.

Vici-beurzen voor onderzoek naar argonmotor en 2D-nanomaterialen

dinsdag 3 maart 2020

Twee TU/e-onderzoekers hebben ieder een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro in de wacht gesleept. Jeroen van Oijen, universitair hoofddocent bij Werktuigbouwkunde gaat daarmee een revolutionaire verbrandingsmotor ontwikkelen die hernieuwbare brandstoffen omzet in schone energie. Ageeth Bol, hoogleraar bij Technische Natuurkunde, werkt aan tweedimensionale nanomaterialen voor nano-elektronica en duurzame energieopslag.

Shell en Gasunie in megawaterstoffabriek Eemshaven

donderdag 27 februari 2020

Een consortium van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland start met het groene waterstofproject ‘NortH2’. Aan ambities geen gebrek. De provincie Groningen moet "het Europees centrum van groene waterstofproductie en een Europees voorbeeld als eerste European Hydrogen Valley" worden.

Recensie: De geschiedenis van energie - van vuur naar zon

donderdag 27 februari 2020

Er is geen enkele duurzame energiebron die zoveel energie kan leveren dan de zon. Elk jaar ontvangt de aarde 885 miljoen TWh aan zonne-energie. (Bedenk, 1 TWh is 1 miljoen MWh!). Om in het jaar 2050 de hele wereldbevolking, ofwel 10 miljard mensen, van stroom te voorzien zou het volstaan om een gebied zo groot als de Amerikaanse staat Texas vol te zetten met zonnepanelen. Met dit soort krachtige uitspraken veegt Anthony Penna, emeritus hoogleraar milieugeschiedenis aan de Amerikaanse Northeastern University, pessimistische opvattingen over de potentiële rol van duurzame energiebronnen van tafel.