Energie | Technisch Weekblad
Energie

Vliegende-zonnebotenrace op het Ketelmeer

woensdag 19 augustus 2020

Vier zonneboten vlogen over het water van het Ketelmeer in Flevoland tijdens een vriendschappelijke wedstrijd die op maandag 17 augustus plaatsvond. Deze competitie werd door het TU Delft Solar Boat Team georganiseerd omdat het wereldkampioenschap zonneboten in Monaco door corona werd afgelast.

Perovskiet zonnecellen zijn de ruimte in geschoten

maandag 17 augustus 2020

Duitse onderzoekers hebben een raket met perovskiet en organische zonnecellen aan boord de ruimte in geschoten. In juni vorig jaar werd de raket gelanceerd. Hij bereikte een hoogte van 240 km en bleef daar 7 minuten. De zonnecellen weerstonden de extreme omstandigheden tijdens de lancering en in de ruimte. Ze produceerden energie van het directe zonlicht dat erop viel en van gereflecteerd licht van het aardoppervlak.

Eerste stroom door windpark Borssele III/IV

woensdag 12 augustus 2020

Het windpark Borssele III/IV in de Noordzee heeft op 7 augustus diens eerste stroom opgewekt. Nu de eerste turbine draait, levert het windpark voor het eerst duurzame energie aan het net. Er zijn nu 36 van de 77 turbines geïnstalleerd. Als alle tests goed verlopen moet er iedere dag een extra turbine gaan draaien.

Assemblage kernfusie-testreactor ITER van start

vrijdag 7 augustus 2020

De belangrijkste en meest complexe fase van de bouw van ITER, de grootste testreactor voor kernfusie, is op dinsdag 28 juli officieel van start gegaan. Dit vierde de internationale organisatie, waar 35 landen bij betrokken zijn, met een rondleiding over het bouwterrein in Saint Paul-lez-Durance, Zuid-Frankrijk, die via een live stream te volgen was. En met toespraken van leiders van betrokken landen, zoals de Franse president Emmanuel Macron en ministers van onder andere China en Japan.