Energie | Technisch Weekblad
Energie

Waterstofpasta als brandstof

maandag 15 februari 2021

Waterstof wordt steeds vaker gebruikt voor auto’s en bussen. Een groot nadeel is dat het onder hoge druk (700 bar) opgeslagen moet worden in een versterkte tank. In een auto past zo’n tank, maar voor bijvoorbeeld scooters is het geen optie.

Studie Uniper en haven naar 100 MW waterstoffabriek

dinsdag 9 februari 2021

Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De ambitie is om in 2025 een waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW neer te zetten en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW.

Wereldprimeur: eerste vlucht met duurzame kerosine

maandag 8 februari 2021

KLM heeft eind januari 2021 de eerste passagiersvlucht ter wereld uitgevoerd waarbij ook gebruik is gemaakt van duurzame synthetische kerosine. Dat is bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie over duurzame synthetische luchtvaartbrandstoffen (SAF) in Den Haag.

Amazon investeert in groot windpark voor Nederlandse kust

maandag 8 februari 2021

Shell en Eneco werken 18,5 km voor de kust van Egmond aan Zee aan de realisatie van een offshore windpark Hollandse Kust Noord. Het park staat gepland voor 2023 en zal een totale capaciteit hebben van 759 megawatt (MW) en jaarlijks minimaal 3.3 TWh genereren. Amazon koopt meer dan 50 procent van die capaciteit, in totaal 380 MW, voor zijn activiteiten in Europa.

‘De energietransitie schreeuwt om regie’

vrijdag 5 februari 2021

Volgens Gert Jan Kramer is de energietransitie ‘de grootste intellectuele uitdaging van onze tijd’. Het gapende gat tussen ‘business as usual’ en wat nodig is om opwarming van de aarde te beperken  2 of 1,5 graden is duizelingwekkend. Maar de hoogleraar Duurzame energiesystemen (UU) is hoopvol. Met voldoende technische innovatie is het gat te dichten. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet.