Energie | Technisch Weekblad
Energie

Gasturbine in een koffiemok

donderdag 10 november 2005

Uitvinder dr.ir. G.J. Witteveen won vorige week de publieksprijs van de ID-NL Jaarprijs voor zijn uit één stuk gegoten micro-gasturbine, die geheel nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

Gasveld ‘Kristin’ vraag om extreme technieken

donderdag 3 november 2005

Begin 2006 neemt het Noorse Statoil het Kristinveld in productie, 240 km ten noord-westen van Trondheim. Vooral de hoge druk van 911 bar en de temperatuur van 170 graden in het reservoir maakt van de olieen gaswinning een technologisch hoogstandje.

TU Trondheim heeft grote ambities

vrijdag 28 oktober 2005

De technischnatuurwetenschappelijk universiteit van Trondheim (NTNU) is met zo’n 20.000 studenten net zo groot als de TU Delft en de TU Eindhoven samen. Opmerkelijk voor een land met 4,5 miljoen inwoners.

Bedachtzame innovatie in bouw superjachten

vrijdag 7 oktober 2005

Nederlandse bouwers van superjachten consolideren hun markt, bleek tijdens een Hiswa-studiedag vorige week in Putten. Zij bouwen op klantenspecificatie, met de nieuwste snufjes aan boord. Maar wel met bewezen techniek.

Eerste U-boten op brandstofcellen

vrijdag 7 oktober 2005

De ontwikkeling van elektrisch aangedreve schepen is in volle gang. Een praktijkvoorbeeld zijn de twee onderzeeërs met brandstofcellen die de Duitse marine deze maand in de vaart neemt.