Energie

Tip: Oude Nissan Leaf met dikke batterij

donderdag 7 november 2019

Podcasts kennen geen harde tijdslimiet en kunnen daardoor breed uitwaaieren. ‘Met nerds aan tafel’ maakt het in een boeiend gesprek met auto-hacker Emile Nijssen wel heel bont door richting de twee uur te gaan. ‘Een ingenieur is iemand die de wereld beter maakt’, zegt Nijssen, alias Mux. Zijn leven bestaat uit het corrigeren van matig ontworpen bouwsels.

Energieopslag in mijnschachten

donderdag 7 november 2019

Samen met het Nederlandse Huisman werkt het Britse Gravitricity aan energieopslag in verlaten mijnschachten. Door gewichten tot 2.000 ton tot wel 800 m diep te laten zakken als stroom nodig is en omhoog te tillen als er elektriciteit over is, ontstaat een grote virtuele batterij.

Contouren van een nieuw energienet

dinsdag 5 november 2019

Nederland staat voor een grote verbouwing. Een nieuwe energiehuishouding vergt nieuwe regels. Zonder systeemvisie lopen we vast, waarschuwt Han Slootweg, die namens netbeheerder Enexis dagelijks werkt aan de energietransitie.

Carrière bij de netbeheerder met de energietransitie in het vooruitzicht

maandag 4 november 2019

Nederland is volop bezig met de energietransitie. Voor 2030 moet de CO2-uitstoot met ten minste 49 % zijn gedaald ten opzichte van 1990. In dat jaar moet een kwart van alle huizen daarom van het gas af zijn. Dit vraagt nogal wat van de netbeheerder en zijn medewerkers. Zijn er eigenlijk wel voldoende goed opgeleide technici voor deze transitie beschikbaar of vereist het een massale omscholing?

Energieopslag in ijskoude lucht

maandag 4 november 2019

Het Britse Highview Power gaat in Noord-Engeland een CRYOBattery bouwen met een vermogen van 50MW en 250 MWh capaciteit. In deze ‘cryogene batterij’ wordt elektriciteit gebruikt om lucht af te koelen tot -196°C. De lucht is dan vloeibaar en een factor duizend compacter dan bij kamertemperatuur.

Windkracht voor olie- en gasproductie

donderdag 31 oktober 2019

Noorwegen krijgt ’s werelds grootste drijvende offshore windpark, met een opgesteld vermogen van 88 MW, dat geproduceerd kan worden door 11 turbines van Siemens Gamesa. Het windpark zal elektriciteit leveren aan offshore olie- en gasplatforms, wat een wereldprimeur is.

Solar Team Eindhoven pakt weer goud in Australië

donderdag 24 oktober 2019

Solar Team Eindhoven heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge (WSC). Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide af met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook bij de beoordeling van de zonneauto’s door de vakjury op zaterdag scoorde het team ver boven de concurrenten.

Zonthermische spiegelinstallatie bij Antwerpen

woensdag 23 oktober 2019

In het Belgische dorp Kallo, vlakbij de Waaslandhaven van Antwerpen, heeft het tankopslagbedrijf ADPO op 23 oktober een zonnespiegelinstallatie van 500 kW vermogen in bedrijf genomen. De trogspiegelinstallatie van het in Genk gevestigde bedrijf Azteq levert stoom om chemische producten op druk en temperatuur te houden. De productie van de stoom gebeurt met 2 rijen parabolische spiegels van 100 meter lang en 5 meter breed, die via een enkele as met de zon meedraaien. Het weerkaatste zonlicht komt op een absorbeerbuis terecht, waar een vloeistof doorheen stroomt die een temperatuur van 140  tot 180 °C krijgt. Deze warmteoverdrachtvloeistof staat de opgewekte warmte vervolgens af aan een warmtewisselaar, waar de productie van oververhit stoom onder een hoge druk gebeurt.