Energie | Technisch Weekblad
Energie

Hoge molens vangen meer turbulentie

zaterdag 13 maart 2021

Krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, zogenaamde low-level jets, geven windmolens een extra boost, zelfs als deze stromingen onder de steeds hogere windmolens door gaan. Dit kan invloed hebben op hoe windmolenparken opgezet worden.

‘Techniek is niet de oplossing’

vrijdag 5 maart 2021

Chemicus Heleen de Coninck heeft inmiddels aan verschillende zware IPCC-rapporten meegeschreven. Ze was hoofdauteur van het invloedrijke IPCC-rapport SR1.5 over het verschil tussen een wereld met 2 graden temperatuurstijging en met 1,5 graad. Ook aan het nieuwe AR6 rapport, dat een volledig overzicht geeft van de huidige staat van de wetenschap, schrijft ze mee.

Eerste volledig duurzame staalfabriek in Zweden

vrijdag 5 maart 2021

H2 Green Steel bouwt de komende jaren aan de eerste staalfabriek die volledig op duurzame elektriciteit en groene waterstof draait. In Boden-Luleå (Zweden) wordt vanaf 2024 gestart met de productie van hoogwaardig staal die stapsgewijs tot 2030 moet oplopen tot 5 miljoen ton per jaar. De totale investering bedraagt €2,5 miljard en leidt volgens de investeerders tot 10.000 directe en indirecte banen.

Wie werkt er straks nog bij Shell?

donderdag 4 maart 2021

Terwijl Shell het afgelopen jaar de helft van zijn beurswaarde zag verdampen, ruim €20 miljard afschreef op olie- en gasvoorraden en middenin een ingrijpende reorganisatie zit, staat de multinational in de laatste ranking van tijdschrift Intermediair nog steeds fier bovenaan als meest aantrekkelijke werkgever van Nederland voor hoger opgeleiden tussen de 21 en 55 jaar oud. Hoe is dat te rijmen? En hoe beïnvloeden corona en energietransitie de vooruitzichten voor Shell (en andere olie- en gasbedrijven) als werkgever in het komende decennium?

Het elektriciteitsnet op schaal

donderdag 4 maart 2021

Wat alle individuele klimaatmaatregelen samen betekenen voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet valt moeilijk te overzien. Zowel voor politici en beleidsmakers, als voor technici met specialistische kennis. ‘Dat willen we veranderen met een unieke opleidings- en onderzoeksopstelling. Wanneer kun je nou zelf aan de knoppen van het elektriciteitsnet draaien?’