Energie | Technisch Weekblad
Energie

Energiebedrijven en netbeheerders willen waterstofpact

donderdag 4 maart 2021

Meer duurzame energie, een hogere productie van waterstof met die duurzame energie en een verder ontwikkeld een landelijke transport- en opslaginfrastructuur van waterstof. Dat zijn drie essentiële bouwstenen om met waterstof de industrie en het energiesysteem in Nederland te verduurzamen.

Grootste elektrische veerboot vaart in Noorwegen

woensdag 3 maart 2021

De grootste elektrische veerboot ter wereld vaart sinds deze maand in Noorwegen tussen Horten en Moss, twee steden iets ten zuiden van Oslo. De Bastø Electric kan per overtocht 200 auto's of 24 vrachtwagens en 600 passagiers vervoeren.

Texaanse stroomtoestanden in Nederland?

dinsdag 2 maart 2021

Door extreem lage temperaturen zaten miljoenen Texanen dagenlang zonder stroom en in de kou. Veertig procent (46 GW) van het Texaanse generatievermogen was down. Een complete black-out werd maar net voorkomen. Voor zover bekend kwamen 80 Texanen om het leven en de schade loopt in de miljarden.

Microalgen kweken met industriële CO2

donderdag 25 februari 2021

In Frans Guyana begint deze maand de bouw van een installatie ter grootte van een halve hectare voor het produceren van microalgen met behulp van uit de industrie afkomstige CO2. De gekweekte microalgen zijn vervolgens te gebruiken voor het maken van biobrandstoffen en biomaterialen. Het project vindt plaats op het terrein van de in Cayenne gevestigde Société Anonyme de Raffinage des Antilles (SARA), de olieraffinaderij die het initiatief tot dit project heeft genomen. Het bedrijf werkt in dit groot opgezette kweekproces samen met verschillende Franse bedrijven, waaronder het ingenieursbureau Capacité SAS, een dochteronderneming van de universiteit van Nantes, en het laboratorium van AlgoSolis uit Saint Nazaire.

CTBO: een slim plan voor klimaatneutraal aardgas

vrijdag 19 februari 2021

Behalve de naam is eigenlijk alles aan het plan elegant. De carbon takeback obligation (CBTO) verplicht producenten van fossiele brandstoffen halverwege de eeuw om evenveel koolstof onder de grond te stoppen als ze eruit halen. Margriet Kuijper (ex-Shell), ‘mevrouw CCS’,  heeft met een diverse groep stakeholders een pilot voor ‘Paris compliant gas’ in de Nederlandse gassector geschetst. Het uitgangspunt wordt: ‘de vervuiler ruimt op’ in plaats van ‘de vervuiler betaalt’.

Leveringszekerheid stroomnet onder druk na 2025

donderdag 18 februari 2021

Tot 2025 kan Nederland probleemloos in zijn eigen stroomvraag blijven voorzien. Daarna wordt Nederland afhankelijk van import. Dat meldt transmissienetbeheerder TenneT in de jaarlijkse ‘Monitor Leveringszekerheid’. COO Maarten Abbenhuis: ‘Importafhankelijkheid hoeft geen probleem te vormen voor de leveringszekerheid. Ook in het verleden heeft Nederland perioden gekend van importafhankelijkheid zonder dat de leveringszekerheid in gevaar kwam. We investeren daarom ook in extra verbindingen met onder andere België, maar ook onderzoeken we de mogelijkheden voor een sterkere verbinding met het Verenigd Koninkrijk via de eerder aangekondigde Windconnector.’