Energie | Technisch Weekblad
Energie

Warmetransitie: samen slim en snel

vrijdag 12 juni 2020

Aardgasvrij in 2050; Nederland raakt ervan doordrongen dat we dit met elkaar afgesproken hebben in het Klimaatakkoord. Regelmatig horen we daarbij beleidsmakers zeggen: “de techniek is het probleem niet; daar komen we wel uit”. Dat is mooi,  zou je kunnen denken als ingenieursbranche, maar dat doen we niet. Deze column, dit pleidooi, gaat over het feit dat als de techniek niet hét probleem is, iets anders dat dan blijkbaar wel is. En over het feit dat techniek misschien niet het gróótste probleem is, maar dat  een oplossing pas in zicht komt als de verschillende disciplines – techniek, beleid, financiering – letterlijk bij elkaar komen.

Goede vraag: Hoeveel consensus over biomassa heeft het PBL kunnen vinden?

maandag 18 mei 2020

Biomassa is de laatste tijd uitgegroeid tot de meest controversiële hernieuwbare energiebron. Voor de een is het een schaamlap die alleen boekhoudkundig klimaatneutraal is, terwijl het voor de ander de hoeksteen van de hernieuwbare energiedoelen is en op termijn onmisbaar voor negatieve emissies. Deze maand kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na 10 maanden onderzoek en vooral veel overleg met 150 deskundigen en belanghebbenden met het rapport ‘De beschikbaarheid van duurzame biomassa en de toepassingsmogelijkheden daarvan in Nederland’. Waren de deelnemers het ergens over eens?

Tip: superdiagram over kernenergie en klimaat

maandag 18 mei 2020

‘Een wereldwijde uitbreiding van kernenergie moet een centrale rol krijgen in de strijd tegen klimaatverandering.’ Op die stelling heeft het deftige Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs tientallen academici en journalisten laten reageren.

Minder mensen is de enige oplossing volgens Michael Moore

vrijdag 15 mei 2020

Op 22 april zette de gelauwerde regisseur Michael Moore ‘Planet of the Humans’ gratis op YouTube. Half mei is de door hem geproduceerde documentaire al ruim 7,5 miljoen maal bekeken en wordt op de filmplatforms IMDb en RottenTomatoes met een 7 min gewaardeerd. Dat is veel voor film die van fouten en bitter nihilisme aan elkaar hangt.

Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam

vrijdag 8 mei 2020

Shell is van plan om op de Tweede Maasvlakte groene waterstof te gaan produceren met behulp van groene stroom uit windenergie. Deze windenergie komt bij voorkeur van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Via een nieuwe pijpleiding gaat de waterstof van de Tweede Maasvlakte naar de raffinaderij in Pernis. Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam willen deze pijpleiding gezamenlijk aanleggen.