Energie | Technisch Weekblad
Energie

Congestie op het elektriciteitsnet

donderdag 22 oktober 2020

Het elektriciteitsnetwerk piept en kraakt door de energietransitie. Op maar liefst 250 plekken is er sprake van congestie. De oplossing bestaat uit verzwaring, uitbreiding en verslimming van het stroomnetwerk.

Energieopslag tot in de haarvaten van het energienet:

donderdag 22 oktober 2020

Als je de grootste uitdaging voor decentraal opgewekte zonne- en windenergie moet noemen, dan is dat energieopslag. Vroeger hadden we een overzichtelijke situatie met een gasbel onder Slochteren die vijftig jaar mee ging en een berg kolen naast onze kolencentrales. Nu wordt het diffuser met batterijen, waterstof, slim laden van elektrische auto's of variabele stroomvraag uit de industrie.

Batterij van Stedin moet stroompiek door inductie-koken opvangen

dinsdag 20 oktober 2020

Netbeheerder Stedin is in de Utrechtse wijk Overvecht vorige maand een experiment begonnen met een inpandige batterij om de stroompieken van inductieplaten op te vangen in een flat die volledig is overgestapt op elektrisch koken. Stedin hoopt met de strategische inzet van batterijen netverzwaring te kunnen vermijden of uitstellen. Hiermee creëert het ruimte voor woningcorporaties om te beginnen met verduurzaming op plekken waar anders het stroomnet een bottleneck zou kunnen vormen.