Energie | Technisch Weekblad
Energie

Nederlandse zonnepanelen naar de maan

dinsdag 20 juli 2021

De Sparkwing zonnepanelen van ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland zullen worden gebruikt voor de Masten XL-1 maanlander. Het ruimtevaartuig zal in 2023 op de zuidpool van de maan landen, als onderdeel van NASA’s Commercial Lunar Payload Services

Pilot met wegdek met dunnefilmzonnecellen

woensdag 14 juli 2021

SolaRoad zal in augustus een wegdek met dunnefilmzonnecellen leggen op de Brightlands Chemelot Campus in Helmond. Het is een volgende stap nadat daar november vorig jaar al een wegdek met kristallijn siliciumzonnecellen is gelegd.

Schotland wil CO2 uit de lucht zuigen

dinsdag 13 juli 2021

Voor de noordoostkust van Schotland wordt gewerkt aan het grootste Europese project om CO2 direct uit lucht te zuigen en onder de grond te stoppen. Onder de naam ‘Project Dreamcatcher’ wil het bedrijf Storegga Geotechnologies met het Canadese bedrijf Carbon Engineering jaarlijks 500 kton CO2 gaan afvangen, meer dan 100 keer zoveel als de Orca-installatie van het Zwitserse bedrijf Climeworks in IJsland, die nu de grootste installatie van Europa is.

Opwekken, laden en opslaan van energie kan door Venema in één systeem

dinsdag 13 juli 2021

Door in het gehele traject van opwekking van zonne-energie, de opslag daarvan in batterijen tot het laden (en ontladen) van auto’s enkel gelijkstroom (DC) te gebruiken, kan Venema E-Mobility Charge Systems meer efficiënt energie leveren. Dit zogeheten CASIO-systeem wordt voor het eerst toegepast op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.

Groen op weg: ‘Nu alleen de accu nog’

woensdag 7 juli 2021

De elektrische auto is terrein aan het winnen, de e-bike is razend populair. Ook elektrische bussen, trucks en zelfs lichte vliegtuigen zijn er al. Toch is er één onderdeel dat het allemaal nog niet goed lijkt te kunnen bijbenen. Dat is de accu. De UT startte daarom een onderzoekscentrum dat de hele keten onderzoekt. Van grondstoffen en nieuwe materialen tot slimmer gebruik en recycling.