Energie | Technisch Weekblad
Energie

Oplossing Energieprobleem Europa

donderdag 10 maart 2022

Nederland kan op korte termijn veel minder aardgas verbruiken door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking. De komende ‘winterpiek’ in de vraag naar aardgas kan daardoor al lager uitvallen: binnen een jaar is een besparing van bijna vijf miljard kuub mogelijk. Binnen zo’n vier jaar is zelfs een besparing van 10 miljard kuub aardgas haalbaar. Nederland gebruikt nu zo’n 40 miljard kuub, waarvan circa 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland.

Groen gas in Delfzijl

maandag 7 maart 2022

Gasunie, energie-infrastructuurbedrijf en beheerder van het Nederlandse gasleidingnetwerk, en Perpetual Next, wereldleider op het gebied van torrefactie-technologie, hebben een 50/50 joint venture overeenkomst gesloten om het project Torrgas Delfzijl verder te ontwikkelen en te realiseren. Het gezamenlijke voornemen is om een nieuwe fabriek te bouwen, die in de toekomst vanuit syngas op duurzame wijze groen gas kan produceren en distribueren. Hierdoor is er geen afhankelijkheid meer van fossiele grondstoffen. De verwachting is dat de bouw van de fabriek in het najaar van 2022 van start gaat. Met de eerste fase van dit project is een investering gemoeid van circa EUR 60 miljoen. Deze investeringsbeslissing volgt later dit jaar. De fabriek zorgt in eerste instantie voor een directe werkgelegenheid van vijftien banen.

Volvo Electric Trucks marktleider in Europa

dinsdag 1 maart 2022

Uit nieuwe statistieken blijkt dat Volvo Trucks marktleider was voor zware volledig elektrische trucks in Europa 2021 met een marktaandeel van 42%. In 2021 schreef het bedrijf orders voor meer dan 1.100 elektrische vrachtwagens wereldwijd.

Duurzaam vliegen in Brussel

dinsdag 1 maart 2022

Europarlementariër Caroline Nagtegaal is met Koninklijke NLR in gesprek gegaan over de uitdagingen in de luchtvaart. De klimaatuitdaging laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen. Het complexe vraagstuk gaat heel Europa aan. En ook buiten de luchtvaartsector moet er nog het nodige gebeuren om het continent klimaatneutraal te krijgen voor 2050.

AIP voor drijvende Deepsea windturbine generatoren

maandag 28 februari 2022

DNV heeft Odfjell Oceanwind een Approval in Principle (AiP) toegekend voor hun nieuwe Deepsea Semi™ floating wind foundation ontwerp. Het Deepsea Semi™ floating wind foundation ontwerp is ontwikkeld voor gebruik in drijvende windparken en voor off-grid toepassingen, waaronder tijdelijke elektriciteitsvoorziening van olie- en gasinstallaties in ruwe omgevingen

Offshore windenergieprojecten

maandag 28 februari 2022

Rotterdam, – Kajima Corporation en Van Oord zijn geselecteerd als Balance of Plant (BoP) contractors voor drie offshore windprojecten in Japan. Kajima Corporation, opgericht in 1840, is een van de grootste en toonaangevende bouwbedrijven in Japan. Kajima Corporation heeft een uitgebreide staat van dienst in maritieme constructiewerkzaamheden, evenals meer dan 30 jaar ervaring in de bouw van onshore windparken. Voor Van Oord is het een eerste opdracht van dit formaat in Japan.

Opslag kernafval voorwaarde voor bouw nieuwe kerncentrales

maandag 20 december 2021

Volgens het regeerakkoord zorgt het nieuwe kabinet “voor veilige, permanente opslag van kernafval.” Ook zet het “kabinet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales,” en reserveert daarvoor “5 miljard euro.” De regering geeft niet aan op welke manier gezorgd moet worden voor de opslag van kernafval. Hiervoor moet immers een veilige opslagperiodevan een miljoen jaar gegarandeerd zijn.ii iii In Nederland staat de opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels nog steeds op het programma. Het is aan de nieuwe regering om eerst aan te tonen dat opslag in Nederlandse zoutkoepels echt veilig is, voordat besloten kan worden tot de bouw van nieuwe kerncentrales. De buitenlandse ervaringen helpen niet echt mee.