zaterdag 4 december 2021
Ionica Smeets en Edward van de Vendel presenteren een kinderboek dat rekenen leuk en relevant moet maken. Daar slagen ze wonderwel in. Een leuk en verantwoord kinderkadootje voor de feestmaand.
vrijdag 2 juli 2021
In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de lopende actualiteit. Terug in het café viel het ons op dat we niet kunnen frisbeeën met bierviltjes.
vrijdag 4 juni 2021
Met een golflengte van zo’n halve millimeter vult terahertzstraling het gat tussen zichtbaar licht en radiogolven. Deze straling is heel geschikt om de elektrische eigenschappen van nieuwe materialen tot op detailniveau te meten, zo liet promovendus Niels van Hoof (TU/e) zien. Hij bouwde mee aan een unieke terahertzmicroscoop die - handig in tijden van pandemie - volledig op afstand te bedienen is.
dinsdag 25 mei 2021
DIFFER en de TU/e krijgen een NWO Groot-beurs van 2,5 miljoen euro om een laboratorium te bouwen waar een nieuwe technologie voor de productie van hitteschilden voor fusiereactoren kan worden onderzocht: het LiMeS-lab. Er wordt een 3D-printer gebouwd voor het printen van onder meer wolfraam en een grote plasma-opstelling waarin een prototype getest kan worden.
vrijdag 21 mei 2021
Met zijn beroemde microscoopjes bracht Antoni van Leeuwenhoek voor het eerst eencellige organismen in beeld. Hoe hij de lenzen maakte waarmee hij deze indrukwekkende prestaties leverde, hield Van Leeuwenhoek geheim. Andere onderzoekers maakte hij wijs dat hij een bijzondere techniek hanteerde om zijn lensjes te maken.
vrijdag 30 april 2021
Bij nieuwbouw en renovatie krijgen ingenieursbureaus steeds vaker te maken met duurzaamheid, gezondheid van de gebruikers, energiebesparing en nieuwe circulaire bouwmaterialen. Dat maakt goede simulatie van thermisch gedrag in het gebouw een cruciale eerste stap in energieneutraal en circulair bouwen, met oog voor de gezondheid van de eindgebruiker.
vrijdag 16 april 2021
Tien jaar geleden – na een reeks crises in de aanvoer van medische isotopen – werd de komst van Pallas, een nieuwe onderzoeksreactor in Petten, nauwelijks betwist. Toch zit er nog steeds weinig schot in het Pallasproject.
dinsdag 13 april 2021
Dankzij een slimme truc is het onderzoekers van de TU Delft gelukt om beeldvorming met een elektronenmicroscoop tot een factor twintig te versnellen. Een afbeelding waar een elektronenmicroscoop eerst een week over zou doen, kan hierdoor in een dag (of een nacht) gemaakt worden.