Wiskunde & Fysica

Bouw LISA stap dichterbij

De realisatie van de zwaartekrachtsgolvenmeter LISA is een stuk dichterbij gekomen, zo meldt het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON, dat een deel van de technologie ontwikkelt.

Zilverfolie voor touchscreens

Onderzoekers van de University of Michigan hebben een ultradunne folie van zilver met een beetje aluminium gemaakt, die kan dienen als elektrode in (flexibele) aanraakschermen.

58 kW-laser voor leger VS

Lockheed Martin Cyber, Ships & Advanced Technologies leverde vorige week aan het US Army Missile Defense Command een enkelvoudig laserstraalsysteem van 58 kW.

Plasma-geactiveerd water veelzijdig inzetbaar Premium

Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als moeder natuur tijdens een onweers-bui: je brengt de lucht in het water – zij het kunstmatig – in de plasmafase. De natuur doet dat met bliksemschichten op en in het water in bijvoorbeeld de regen, een meer of een vennetje. In het laat-ste geval ontstaat er dan tijdelijk een enorme hoeveelheid door plasma geactiveerd water. Ook de vallende regen is dan voor korte tijd door plasma geactiveerd.

Terahertz-scanners op vliegveld

Het Britse bedrijf Digital Barriers heeft een contract getekend met de Amerikaanse Transportation Security Administration, die gaat over de beveiliging van het publieke transport, om ThruVis-scanners te leveren die laten zien of iemand wapens of explosieven onder zijn of haar kleren draagt.

Het afscheid van FOM

Vanaf deze maand heeft de NWO een nieuwe opzet, waardoor de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) niet langer als zelfstandig onderzoeksinstituut bestaat.

Naar boven