vrijdag 16 april 2021
Tien jaar geleden – na een reeks crises in de aanvoer van medische isotopen – werd de komst van Pallas, een nieuwe onderzoeksreactor in Petten, nauwelijks betwist. Toch zit er nog steeds weinig schot in het Pallasproject.
dinsdag 13 april 2021
Dankzij een slimme truc is het onderzoekers van de TU Delft gelukt om beeldvorming met een elektronenmicroscoop tot een factor twintig te versnellen. Een afbeelding waar een elektronenmicroscoop eerst een week over zou doen, kan hierdoor in een dag (of een nacht) gemaakt worden.
maandag 12 april 2021
Bij een deeltjesonderzoek in Chicago ontdekten wetenschappers hoogstwaarschijnlijk een nieuwe natuurkracht, wat tot een grote golf van enthousiasme leidde bij natuurkundigen. UT-professor Bob van Eijk is even optimistisch als voorzichtig.
vrijdag 9 april 2021
vrijdag 19 maart 2021
Eind 19e eeuw dacht men dat de natuurkunde bijna af was. Niets was minder waar. Materie bleek zich op de microscopische schaal heel anders te gedragen dan werd verwacht. Dit leidde tot de geboorte van de quantummechanica.
dinsdag 2 maart 2021
De experimentele kernfusiereactor JET (Joint European Torus) maakt zich klaar voor tests met brandstoffen die in de toekomst gebruikt zullen worden om de grootschaligere testreactor ITER aan te drijven.
maandag 15 februari 2021
Op de campus van de TU Eindhoven verrijst in 2023 een nieuw pand. Opvallend aan het ontwerp zijn de ondergrondse laboratoria voor onderzoek naar quantumtechnologie. Het bouwproject – begroot op 8 tot 11 miljoen euro – kreeg onlangs goedkeuring van het College van Bestuur.
vrijdag 8 januari 2021
De spin van elektronen opgesloten in zogeheten quantumdots zou gebruikt kunnen worden als bit voor een quantumcomputer. Promovendus Hans Tholen onderzocht of je die spin mogelijk kunt manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten.