Wiskunde & Fysica

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2008

zaterdag 7 juni 2008

De aanvangssalarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus zijn in een jaar tijd flink gestegen. Universitaire ingenieurs gingen er 6,7 procent op vooruit; hbo-ingenieurs 5,5 procent. Dat blijkt uit de Top 50 Ingenieursbureaus (zie de poster bij dit nummer).

Project nieuwe reactor in Petten krijgt vaart Premium

donderdag 16 juli 2015

De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, belangrijk voor nucleair onderzoek en de productie van medische isotopen, loopt op zijn laatste benen en kan nog hooguit tien jaar mee. Met de gebruikelijke ontwikkel- en bouwperiodes van nucleaire installaties is het logisch dat zijn opvolger al volop in ontwikkeling is. Over tien jaar moet de half miljard kostende PALLAS in bedrijf komen.

LISA Pathfinder: picometerprecisie in de ruimte Premium

vrijdag 11 september 2015

Eind november staat de lancering gepland van LISA Pathfinder – een high-tech natuurkundelaboratorium in de ruimte. Vlak voordat de ruimtesonde op pad ging naar de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana nam Govert Schilling voor TW in het Duitse Ottobrunn een kijkje in de clean room.

Bruggenbouwer met robuuste eigen mening Premium

woensdag 30 september 2015

Afgelopen week benoemde de CERN Council de Nederlandse deeltjesfysicus prof.dr. Sijbrand de Jong als nieuwe voorzitter. ‘I will be handing it on to a sure pair of hands’, zei de huidige president, Agnieszka Zalewska, over De Jong in een persbericht.

Europees weermodel wint van het Amerikaanse

vrijdag 23 oktober 2015

De Amerikaanse National Weather Service gebruikt zes verschillende computermodellen om de richting en kracht van orkanen te voorspellen. Vrijwel alle Amerikaanse media melden dat bij de recente orkaan Joaquin alleen het model van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) twee dagen van te voren correct voorspelde dat deze storm Amerika niet zou raken maar zou afzwaaien naar de Atlantische Oceaan.

China wil Super Proton-Proton Collider

woensdag 11 november 2015

IEEE Spectrum is een van de vele websites waar men melding maakt van de Chinese plannen voor een Super Proton-Proton Collider (SPPC), een circulaire tunnel van 54 km lengte waarin rond 2040 protonen tegen elkaar moeten gaan knallen met een energie van 100 TeV (tera-elektronvolt); dat is zeven keer de maximale energie van de botsingen in de Large Hadron Collider (LHC) van CERN.