Wiskunde & Fysica | Technisch Weekblad
Wiskunde & Fysica

De onzichtbare kracht van glas

vrijdag 17 februari 2006

Het mag dan onzichtbaar zijn, glas is wel degelijk hightech. Zuinig en veilig zijn de kernwoorden van nu. Ramen die zich kunnen aanpassen aan de buitentemperatuur zijn op komst. ‘Vernieuwingen genoeg, als de oven maar blijft branden.’

‘Niet minder maar meer antennemasten’

vrijdag 13 januari 2006

Iedereen wil mobiel bellen, maar niemand wil een antennemast in zijn achtertuin. Dat is in het kort het dilemma rond mobiele telefonie. Er zijn verontruste burgers, actiegroepen en gemeenten die plaatsing van masten uitstellen. Een interview met dr.ir. Gert Brussaard, emeritus hoogleraar radiocommunicatie. De oplossing zit niet in minder, maar juist in meer masten, omdat dan het zendvermogen omlaag kan. En in toepassing van slimme antennes.

‘Trondheim technologiehoofdstad’

zaterdag 10 december 2005

Hoewel er maar 150.000 mensen wonen, is Trondheim de belangrijkste universiteitsstad van Noorwegen. Dat vindt de gouverneur van de provincie Sør Trøndelag nog niet voldoende, hij wil van Trondheim de technologiehoofdstad van Europa maken. Daarvoor ontbreken vooralsnog echter de grote internationale bedrijven.

Kennis dicht bij de markt

donderdag 17 november 2005

Onder de paraplu van FME/CWM functioneren 160 brancheverenigingen en kenniscentra die zich toeleggen op ontwikkeling en verspreiding van praktische kennis.